Automobili

Nedelja, 15.01.2012.

10:20

Gotove fabrike kooperanata FIAT-a

U industrijskoj zoni Grošnica, koja kao i fabrika FIAT Automobili Srbija (FAS) ima status slobodne carinske zone, završene su četiri proizvodne hale FIAT-ovih kooperanata.

Izvor: B92

Default images

Fabrike su izgrađene na 35.000 kvadrata, a sa radom će početi do kraja januara 2011.

Inače, na matičnu lokaciju fabrike automobila FAS došle su još tri velike firme koje prave delove za FIAT, a svoj dolazaka najavile su još tri kompanije.

“Cela industrijska zona Grošnica ima površinu od 29,7 hektara, a do sada je zauzeta samo polovina. U četiri hale instalirana je i oprema sa svim mašinama i sve je gotovo za početak proizvodnje novog automobila FIAT L Zero, koja treba da krene krajem aprila ili početkom maja” , kaže Nebojša Zdravković, zamenik gradonačelnika Kragujevca.

"Prema ugovoru koji je FIAT potpisao sa državom, 80 odsto delova za novi model automobila treba da se pravi u Srbiji. FIAT će u matičnoj fabrici uposliti 2.433 radnika, ali će u fabrikama koje prave delove posao u samom početku naći još 1.500 radnika", kaže Zdravković.

Interes FAS-a je da pogoni u kojima se prave komponente budu što bliže ili na samoj matičnoj lokaciji fabrike. Zato su svi proizvođači velikih i vitalnih delova za njegova vozila već pri kraju gradnje pogona u krugu od par kilometara.
Render: FIAT L Zero
Prema rečima ministra Nebojše Ćirića u krugu FIAT-a locirane su dve fabrike grupacije Magneti koje prave izduvne sisteme i kontrolne table, i Johnson Controls koji izrađuje enterijer.

On navodi da su u industrijskoj zoni Grošnica, udaljenoj oko kilometar od fabrike FIAT u Kragijevcu, smeštene četiri firme - Sigip koji pravi plastične i gumene delove, “Johnson Controls sa sedištima, HTL koji izrađuje točkove, i Promo Magneto koji pravi delove za karoserije, sklopove i ogibljenja.

Izvoz proizvoda vezanih za automobilsku industriju 2012. godine biće 2,5 milijardi evra.

Dolazak kompanije FIAT i proizvodnja novog modela L Zero, koja je u 98 odsto namenjena prodaji na tržištu Evropske unije i Amerike, vredeće 1,5 milijardi evra, ali će izvoz komponenti i delova za automobile doneti još milijardu evra prihoda. To će činiti trećinu ukupnog izvoza Srbije.

Iz Ministarstva finansija navode da je Srbija u najpovoljnijem položaju za auto-industriju jer ima posebne povoljnosti za izvoz u Rusku Federaciju.

Gotova vozila nisu na režimu slobodne trgovine sa ovim velikim tržištem, ali zato delovi i komponente jesu.

Proizvođačima delova ide u prilog i povoljno okruženje jer u Rumuniji, Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj postoje fabrike automobila koje traže delove za svoja vozila.

Prema ugovoru sa FIAT-om do kraja 2013. godine pet odsto svih rezervnih delova potrebnih za automobile koji se prave širom sveta pod imenom ove kompanije, biće proizvedeno u Srbiji.

Izvor: B92, Blic

Kragujevac: FIAT stigao, put kasni

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: