Automobili

Sreda, 21.12.2011.

12:04

Gorivo poskupljuje u februaru 2012?

Gorivo bi u Srbiji moglo značajnije da poskupi od februara 2012. zbog usklađivanja akciza s rastom troškova života. Cena benzina bi mogla da bude viša za pet, a dizela za tri i po dinara po litru.

Izvor: B92

Default images

Tako bi benzin od naredne godine mogao da dostigne cenu od 140 dinara po litru.

Srbija je, međutim, i bez ovog poskupljenja već lider po cenama derivata u regionu.

Ukoliko inflacija bude na nivou očekivane, od oko devet odsto, za taj iznos biće skuplje i akcize na benzin, koje su sada 49,5 dinara, kao i na dizel, koje iznose 37 dinara.

Na osnovu te kalkulacije benzin će biti skuplji za oko pet dinara po litru, dok će dizel goriva poskupeti za oko tri i po dinara.

Trenutna cena benzina evropremijum BMB95 je od 134,30 do 139,00 dinara za litar, dok je trenutna cena evrodizela od 136 do 139 dinara za litar.

Na ovaj način bi gorivo u Srbiji nastavilo da beleži neslavni rekord i da važi za gotovo najskuplje u regionu, ali i u čitavoj Evropi.

Srbija je već sada u vrhu zemalja s najskupljim derivatima u ovom delu Evrope, iako je nedavno zabeleženo pojeftinjenje kod pojedinih kompanija.

Država je u 2011. godini prvi put uvela dvojne akcize, po kojima su bile više one na gorivo evropskog kvaliteta od onog iz domaće proizvodnje, pa je morala da reaguje Evropska komisija, posle čega su akcize ujednačene.

Inače, tržište derivata liberalizovano je početkom 2011, i mada su zvaničnici tvrdili da će to dovesti do nižih cena, u maloprodaji značajnijih pojeftinjenja nije bilo.

Ono što je procenjeno kao dobar efekat liberalizacije jeste mogućnost uvoza goriva boljeg kvaliteta koje se ne proizvodi kod nas.

Tokom proteklih meseci često je poskupljivao i tečni naftni gas, koji se u Srbiji sve više koristi, a koji je trenutno najjeftinije gorivo.

Cena ovog derivata stagnira i iznosi 68-71 dinar za litar. Kako tvrde upućeni, ne očekuju se dalja poskupljenja, mada je tražnja za plinom uvek veća tokom zime, jer se on koristi i za grejanje, što mu značajno podiže cenu.

Bez obzira na sve, TNG je trenutno skuplji u Srbiji nego u mnogim zemljama u okruženju, a cena mu je viša i od velikog broja zemalja zapadne Evrope, gde je standard mnogo veći.

Izvor: B92, 24 sata

Automobili skuplji zbog eko takse?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: