Automobili

Utorak, 20.12.2011.

11:23

Automobili skuplji zbog eko takse?

Carina na uvoz vozila iz Evropske unije od 2012. godine biće smanjena na 2,5 odsto. Međutim, država je istovremeno uvela "eko taksu“ od 12.000 dinara po toni vozila, pa će to umanjiti ili anulirati eventualnu uštedu.

Izvor: B92

Default images

Najavljeno smanjenje carine na uvoz automobila poreklom iz Evropske unije, na osnovu primene Prelaznog trgovinskog sporazuma naše zemlje sa EU, čini se da neće u 2012. bitnije uticati na cenu vozila u našim auto-salonima.

"Carina na vozila koja imaju kao zemlju porekla neku od država članica EU, biće smanjena na 2,5 odsto, ali je istovremeno država uvela primenu 'eko takse' za nove automobile, od 12.000 dinara po toni, pa će to anulirati uštedu", kaže Miloš Petrović, predsednik Asocijacije uvoznika automobila i delova Srbije.

Ekološka taksa naplaćivaće se shodno Pravilniku o načinu i postupanju upravljanja otpadnim vozilima, što znači da je država rešila da obezbedi sredstva za reciklažu polovnjaka već pri uvozu novog vozila.

"Eko taksu će plaćati uvoznik odmah prilikom carinjenja. Na taj iznos treba dodati i taksu od 11,5 odsto za elektrootpad, sijalice, akumulatore, kablove, što znači da će za vozila koja se najviše uvoze ova taksa iznositi od 130 do 150 evra, što će na kraju, najverovatnije, platiti kupac jer dileri i sada posluju sa minimalnim maržama", ocenjuje Petrović.

Što se tiče pogodnosti pri kupovini ekološki prihvatljivih vozila, Ministarstvo životne sredine je još 2010. godine uvelo subvencije za kupce vozila na elektro i hibridni pogon od 100.000 dinara.

U 2011. subvencije su kroz akciju "ECO Friendly“ proširene i na kupce vozila koja emituju manje od 100 grama CO2 po pređenom kilometru.

Uz to, kupci ovih vozila u Novom Sadu i drugim gradovima u Vojvodini ne plaćaju parking.

Izvor: B92, Novosti

Subvencije za manju emisiju CO2

Subvencije za kupovinu hibrida

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: