Automobili

Sreda, 30.09.2009.

17:22

Nova Opel Meriva

Nova generacija Opelovog monovolumena testira se na stazi Nordschleife, a osim što izgleda privlačnije od prethodnika, biće dosta lakša i pokretaće je napredniji motori.

Izvor: B92

Default images

Fotografi su uhvatili i novu Merivu na Nürburgringu – užurbani razvoj privodi se kraju, a sudeći po blago kamufliranoj spoljašnjosti, izgled je konačan.

Najzanimljiviji detalj koji bi trebao povećati funkcionalnost malog monovolumena je tzv. FlexDoors sistem, kojeg otkriva pozicija kvake na zadnjim vratima.

Ona će se otvarati na kontra stranu od konvencionalnih, što za rezultat ima prostraniju unutrašnjost Merive i lakši ulazak putnika u zadnji deo vozila.
Putnici će imati okruženje vrlo slično onom u novoj Astri, odnosno Insigniji, što je i bilo za očekivati.

Jedan od glavnih konkurenata novoj Merivi je nedavno predstavljena Kia Vanga, koja je za nekoliko centimetara kraća, ali izgledom i ostalim dimenzijama vrlo slična.

Novoj Merivi je uklonjena glavna mana, naime, tromost je prošloj generaciji zadavala određene poteškoće, jer je mali automobil bio težak oko 1400 Kg. Taj problem je rešen korišćenjem savremenih, čvrstih i lakih materijala, po uzoru na novu Fiestu i Mazdu 2.
Pokretaće je 1.4 turbobenzinac snage 122 KS, koji će trošiti 6,5 l/100 km, što je čak 18% manje od aktulenog 1.8 sa 125 KS. Najveći udeo u prodaji mogao bi da ima 1.4 benzinac sa 90 KS, a dosta kupaca će se odlučiti za 1.7 CDTI sa 125 KS, svi motori će ispunjavati Euro 5 normu.

Kako bi najprodavaniji monovolumen niže klase ostvario još bolji tržišni uspeh, cenom se neće zantno razlikovati od aktuelnog modela.

Izvor: Autoklub.hr
Priredio: Bane Vuković


Pogledajte više fotografija nove Merive u našoj Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: