Automobili

Subota, 13.01.2024.

13:10

Da li su M+S gume zimske? Evo odgovora na sva pitanja

Mnogi vozači i dalje imaju pogrešno shvatanje oznake M+S na gumama.

Izvor: Dragan Romčević/Polovni automobili

Da li su M+S gume zimske? Evo odgovora na sva pitanja
Foto: Profimedia

To smo zaključili nakon analize brojnih komentara na forumima, društvenim mrežama, ali i nakon ankete. Stoga ćemo pokušati da razbijemo najčešće zablude.

M+S nisu prave zimske gume

Gume koje imaju samo oznaku M+S nisu prave zimske gume. Iako u oznaci M+S slovo S označava sneg (S - snow), pa čak iako ih naš zakon i zakoni mnogih drugih zemalja priznaju kao odgovarajuće (zimske) gume za vožnju po snegu i ledu, one nisu prave zimske gume.

Šta su onda prave zimske gume?

Prava zimska guma mora da ima simbol planine sa tri vrha i snežnom pahuljicom da bi bila prihvaćena kao guma koja ima zadovoljavajuće karakteristike po snegu, ledu, bljuzgavici...

Dakle, oznaka M+S uglavnom označava samo geometriju šare prilagođenu vožnji po blatu i snegu. Kolika je ta prilagođenost i da li možda guma ima drugačiju smešu od koje je napravljena, to zavisi od proizvođača i modela gume, namene gume i slično.

Glavni problem je u tome što ne postoje zakonski propisi (ili standardi) koji propisuju koje uslove guma mora da ispuni kako bi smela da nosi oznaku M+S. To zavisi isključivo od proizvođača gume.

U oznaci M+S:

a) M označava "mud" na engleskom, tj. blato
b) S označava "snow" na engleskom, tj. sneg
Foto: Profimedia
Da li može letnja guma da nosi oznaku M+S?

Da. Letnja guma takođe može da nosi oznaku M+S. Međutim, to ne znači da je takva guma dobra za korišćenje zimi i po snegu. Jednostavno, proizvođač gume sme da stavi oznaku M+S na svoju gumu bez neke zvanične provere kakve su joj karakteristike u vožnji po snegu.

Da li slovo M znači "Medium soft"?

Ne! "M" slovo ne označava "Medium soft" (srednje meku) ili "MultiSeason" (višesezonsku) gumu. Takvi nazivi i definicije su pogrešni zaključci vozača koji se ne snalaze u haosu nelogičnih oznaka na gumama.

Ukoliko smatrate da kod nas postoje tzv. multisezonske gume (MultiSeason), slobodno napišite u komentarima po čemu se razlikuju od guma za sve sezone.

M+S gume nisu All-Season ili gume za sve sezone!


Oznaka M+S nikada nije označavala gume za sve sezone. Međutim, pošto se zakonski "priznaju" da mogu da se koriste zimi po ledu, snegu i poledici, onda se po zakonu smatraju zimskim gumama.

Nikada nisu ni bile zimske gume!

Da, tako je - M+S gume nikada nisu bile prave zimske gume – ali zakon ih je tako priznavao i priznaje ih i dalje. Da razjasnimo – ukoliko na gumi postoji oznaka M+S (ili MS ili M&S) – ta guma se po zakonu smatra zimskom gumom.

Problem je u tome što sama oznaka M+S ne garantuje ništa po pitanju toga kakve će guma imati karakteristike na snegu ili u bilo kojim drugim uslovima.

Da razjasnimo - oznaku MS, M+S ili M&S proizvođači guma mogu po svojoj volji da stave na gumu bez zvanične provere i obaveze da ispune neki standard kako se ta guma ponaša na snegu.

Kakva je razlika između M+S, MS i M&S?

Nema razlike. Te oznake imaju isto značenje.

Kako onda da prepoznam prave zimske gume?

Znak planine sa tri vrha i snežne pahuljice u njoj ima "zakonsku težinu". Taj simbol proizvođači na gume ne mogu da stavljaju po slobodnoj volji.

Guma prvo ide na zvanično testiranje u snežnim uslovima. Dakle, gume moraju da ispune određene uslove da bi mogle da nose ovaj simbol, koji se zvanično naziva 3PMSF.

Test je standardizovan i tek nakon što ga gume „polože“, na njih može da se stavi pahuljica u planini, tj. 3PMSF znak. Nećemo ulaziti u detalje testiranja, pošto prosečnom vozaču nisu od velike koristi.

Naravno, to što neka guma ima ovaj znak na boku, ne znači da je svemoćna u vožnji po snegu. Daleko od toga – to samo znači da je ispunila makar minimum neophodnih uslova na testiranju. Rezultati testiranja se ne objavljuju.

Da li All-season guma može da zameni zimsku gumu?

Najkvalitetnije All-season gume mogu da imaju bolje karakteristike po snegu i ledu nego najjeftinije prave zimske gume. To je dokazano u raznim testovima. Ali to uopšte nije tema ovog teksta, tako da nećemo da ulazimo dublje u ovu problematiku.

Zaključak

Gume sa oznakom M+S nisu gume za sve sezone, tj. All-season gume. M+S oznaka takođe ne znači da je reč o zimskoj gumi, ali ne znači ni da je reč o gumi za off-road (terensku) vožnju.

Tu oznaku proizvođači guma jednostavno stavljaju po želji na koju gumu koju oni smatraju sposobnom da se dobro pokaže u različitim uslovima - od blata do snega.

Izvor: Dragan Romčević/Polovni automobili

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: