Automobili

Ponedeljak, 18.12.2023.

12:35

Toyota: Električni pogon i sportski automobili mogu ruku pod ruku FOTO

Konceptnim električnim dvosedom FT-Se sa nultom emisijom štetnih gasova, Toyota predstavlja svoje moguće rešenje za budućnost sportskih automobila visokih performansi.

Izvor:

Toyota: Električni pogon i sportski automobili mogu ruku pod ruku FOTO
Foto: Toyota promo

Primenom znanja Toyota Gazoo Racinga, koje je stečeno na automobilskim stazama, koncept FT-Se predstavlja viziju o tome kako će se odnos vozača i njihovih vozila razvijati i produbljivati u budućnosti, kažu u japanskom proizvođaču.

Svojim imenom, izvedenim iz skraćenice "Future Toyota Sports electric", FT-Se predstavlja koncept visokih performansi za dolazeću eru neutralnosti emisije ugljenika.
Foto: Toyota promo
Automobil se odlikuje prefinjenom, elegantnom siluetom karakterističnom za pravi sportski automobil sa dva sedišta, uključujući i baterijsku električnu tehnologiju.

Sa visinom od svega 1.220 mm, ovaj model vraća sećanja na klasične sportske automobile iz prošlosti, dok njegova širina od 1.895 mm nagoveštava stav kakav se očekuje od ovakvog atlete, naglašenog dizajnom prednjeg dela koji u sebi spaja glatke forme i agresivne linije.

Pored toga, 4.380 mm duga silueta privlači pažnju svojim aerodinamičnim površinama, prepoznatljivim trapezoidnim oblicima i karakterističnim zadnjim spojlerom.
Foto: Toyota promo
Unutrašnjost se ističe kokpitom nove generacije sa intuitivnom kontrolom u vožnji, kao i niskim profilom instrument table koji obezbeđuje odličnu vidljivost.

Novodizajnirani oslonci za kolena štite vozača i suvozača od G-sila tokom vožnje, bilo na putu ili u prirodnom okruženju modela FT-Se, na trkačkoj stazi.
Foto: Toyota promo
Napredak u oblastima elektrifikacije i inteligentne tehnologije omogućio je Toyoti da nadogradi temelje koji su postavljeni još 2021. godine kada je predstavljen prvi sportski koncept kao deo vizije kompanije za električna vozila na baterije (BEV).

Poboljšana stabilnost upravljanja i aerodinamičke karakteristike dopunjuju odziv motora i istinsko uzbuđenje koje pruža električni pogon nove generacije vrhunskih performansi.

Najnovije baterije male visine i velike gustine energije važan su faktor koji omogućava Toyoti FT-Se da pomeri granice performansi. Ta tehnologija, u kombinaciji sa smanjenjem veličine i težine komponenti kao što su motor, menjač i klima uređaj, dozvoljava nove mogućnosti za poboljšanje kvaliteta tradicionalnih sportskih automobila, a to su stabilno skretanje u krivinama, savršena reakcija motora i sigurno kočenje.
Foto: Toyota promo
FT-Se ima za cilj da se kontinuirano razvija uz stalno ažuriranje softvera, pa i više od toga, dok ujedno odražava životni stil vozača i njegove individualne vrednosti kroz prilagođavanje i praktične funkcije za vožnju bez stresa.

Toyota veruje da se buduća mobilnost neće ogledati samo u pružanju rešenja za fizički transport već da bi postala životni partner.

Koncept FT-Se je vizija kako bi električni sportski automobil na baterije mogao postati jedinstveno vozilo koje će ubrzati vozačev puls i stvoriti dugoročnu privlačnost.
Foto: Toyota promo
Toyota je prvi put predstavila model FT-Se na sajmu mobilnosti u Japanu, održanom u Tokiju.

Tom prilikom je uporedo prikazan i model FT-3e, SUV koncept s baterijsko-električnom tehnologijom nove generacije. Oba vozila predstavljaju budućnost transformisanu elektrifikacijom i inteligencijom, koja prevazilazi pružanje običnog transporta i istražuje nove vrednosti i iskustva koje nude automobili.

Ovo vozilo je bilo i jedna od glavnih zvezda petog po redu Kenshiki foruma koji je održan u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: