Automobili

Subota, 30.09.2023.

21:52

Kineski Nio pregovarao o povezivanju sa Mercedesom?

Kineski proizvođač automobila vodio je pregovore sa kompanijom Mercedes Benz o povezivanju koje bi omogućilo da nemački proizvođač investira u kineska električna vozila u zamenu za tehnologiju.

Izvor: Izvor: biznis.rs

Kineski Nio pregovarao o povezivanju sa Mercedesom?
Foto: Nio promo

Osnivač i izvršni direktor kompanije Nio Vilijam Li ranije ove godine razgovarao je o potencijalnoj saradnji sa izvršnim direktorom Mercedesa Olom Kalenijusom tražeći investiciju u zamenu da Nio, koji posluje sa gubitkom, deli svoje istraživačke i razvojne mogućnosti sa Mercedesom, navode izvori agencije Rojters.

Kontakti dve kompanije ipak nisu doveli do razgovora o detaljima, tj. o tehnologiji koja će se preneti i potencijalnom finansijskom ulaganju, ističu izvori.

Jedan od izvora rekao je da je Nio prišao Mercedesu sa predlogom za povezivanje, ali je naveo da se suočio sa otporom u nemačkoj kompaniji koja je interno razmatrala ovaj predlog poslednjih nedelja i da je velika verovatnoća da se razgovori neće nastaviti, piše Biznis.rs.
Foto: Mercedes promo
Međutim, Nio je negirao navode da je razgovarao sa Mercedesom o saradnji, ističući da je to "netačno", ne ulazeći u detalje. Mercedes je u odvojenom komentaru saopštio da je Kalenijus u stalnom redovnom dijalogu sa liderima i kolegama iz industrije, uključujući Lija.

Tražeći povezivanje i ulaganja od etabliranih proizvođača automobila, kineske EV startap kompanije prate Teslinu praksu kada se američka firma borila da poveća proizvodnju.

Tako je Ilon Mask 2009. godine obezbedio investiciju od 50 miliona dolara od Mercedesa za spas svoje kompanije. A pogledajte gde je Tesla sad...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: