Automobili

Nedelja, 10.07.2022.

11:15

Novi Kia Sportage osvojio pet zvezdica na EuroNCAP testu

Potpuno novi Kia Sportage je dobio najvišu ocenu, pet zvezdica EuroNCAP-a, vodećeg evropskog nezavisnog programa ocenjivanja bezbednosti kod sudara.

Izvor: B92

Novi Kia Sportage osvojio pet zvezdica na EuroNCAP testu
Foto: Kia promo

Sportage se na simulacijama sudara pokazao kao izuzetno siguran zahvaljujući sistemima aktivne i pasivne bezbednosti. Auto su ocenjivali u kategorijama zaštite odraslih putnika, zaštite dece, bezbednosne asistencije i zaštite ugroženih učesnika u saobraćaju.

Kod zaštite odraslih putnika je Sportage dostigao 87%, a EuroNCAP je posebno pohvalio da je putnički prostor ostao stabilan kod čeonog sudara. Obavestili su o dobroj zaštiti kolena i bedara, kako vozača tako i suvozača, bez obzira na veličinu putnika ili položaj sedenja.

U testovima zaštite dece Sportage je dostigao 86%, jer je smanjio uticaj udarca na sve kritične delove tela na test lutkama koje predstavljaju decu od šest i deset godina.
Foto: Kia promo
Bezbednosni sistemi asistencije osvojili su 72% mogućih bodova. Pritom je EuroNCAP istakao efikasnost sistema asistencije za prepoznavanje ograničenja brzine (ISLA) i sistema za održavanje vozila u voznoj traci (LKA) koji deluju pomoću kamere nameštene na vetrobranskom staklu.

Sistem za automatsko kočenje u slučaju nužde (AEB) doprineo je sa 66% svih mogućih bodova kod zaštite ugroženih učesnika u saobraćaju pri čemu su posebno spomenuli sistem za prepoznavanje biciklista.
Foto: Kia promo
Bezbednost pete generacije ovog SUV-a poboljšana zahvaljujući novoj mehaničkoj platformi N3, odnosno zbirom bezbednosnih tehnologija i naprednih sistemaasistencije.

Ključnu ulogu u odličnom rezultatu na testu odigrala je ova platforma koja zahvaljujući novoj strukturi ('multi-load path') nadzire kako auto apsorbuje energiju sudara i posledično smanjuje prodor u putničku kabinu.

Zaštita putnika dodatno je poboljšana pomoću nove ojačane i lake konstrukcije karoserije sa velikom torzionom krutošću.

Višestepeni sistem za kočenje i centralni bočni vazdušni jastuk

Foto: Kia promo
Novi Sportage uvodi višestepeni sistem kočnica (MCB) i centralni bočni vazdušni jastuk čime je u vozilu sada ukupno sedam vazdušnih jastuka.

Sportage je opremljen i različitim pasivnim i aktivnim bezbednosnim sistemima i tehnologijama DriveWise koje sadrže Kijin najnoviji paket naprednih sistema asistencija za pomoć vozačima (ADAS) zbog čega je jedno od najbezbednijih SUV vozila u svojoj klasi.

U slučaju sudara ili na zahtev korisnika, sistem eCall u vozilu hitnim pozivom automatski obaveštava centar za hitne slučajeve o lokaciji vozila za što brže spasavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: