Automobili

Sreda, 30.03.2022.

15:39

Lotus Eletre: Da li je ovo novi električni SUV kralj? FOTO

Hrabri iskorak britanskog proizvođača sportskih automobila u sve popularniji segment SUV/krosover vozila.

Izvor: B92

Lotus Eletre: Da li je ovo novi električni SUV kralj?  FOTO
Foto: Lotus promo

Eletre otkriva kako bi trebalo da izgleda budućnost kultne britanske marke sportskih automobila. Kako kažu u Lotusu, to je prvi "električni hiper-SUV" na svetu, vozilo atraktivnog izgleda i primamljivih karakteristika.

Modelom Emira, Lotus se prošle godine oprostio od benzinskih pogona, najavivši tako da će ta marka uskoro postati potpuno električna. Danas smo dobili i potvrdu toga, kao i najavu potpuno novog smera kojim će se uputiti legendarna britanska kompanija – predstavljen je prvi električni SUV sa značkom Lotusa.
Foto: Lotus promo
Iz Lotusa tvrde da je reč o prvom "električnom hiper-SUV vozilu" na svetu, što bi značilo da će se smestiti u viši cenovni segment, gde će konkurisati klasično pokretanim luksuznim SUV modelima, kao što je Lamborghini Urus, ili pak električnim hiperautomobilima koji se ne mogu pohvaliti praktičnošću jednog krosovera.
Foto: Lotus promo
U sklopu prezentacije ovog modela naglašeno je da će ga pokretati dva elektromotora, svaki na po jednoj osovini, ukupne snage oko 600 KS – i to u početnoj verziji Eletre.

Ubrzanje od 0 do 100 km/h trebalo bi da se realizuje za samo 2,9 sekundi, a maksimalna brzina biće 260 km/h. Snaga iz motora prenosiće se na put preko 23-inčnih točkova.
Foto: Lotus promo
Autonomija sa punom baterijom, prema WLTP ciklusu, trebalo bi da iznosi 600 kilometara. Sve to omogućava baterija kapaciteta preko 100 kWh, koja će moći da se puni snagom od čak 350 kW.

To bi značilo da će se 400 kilometara autonomije u Lotus Eletre moći "natankovati" za samo 20 minuta.

Od ostalih karakteristika, istaknuti su vazdušno ogibljenje prilagodljive visine, kao i zakretanje zadnjih točkova radi smanjenje poluprečnika okretanja vozila.
Foto: Lotus promo
Na Lotusov dizajn ne treba trošiti reči – jasno je da će ovo biti SUV za kojim će se okretati na ulici, sa brojnim atraktivnim detaljima i prepoznatljivim svetlosnim potpisom.

Prednja maska je aktivna, pa se može otvoriti kada motorima, baterijama ili kočnicama treba dodatno hlađenje.

Od tehničkih dodataka, 5,1 metar dug SUV dolaziće sa ugrađenim lidar senzorima sa svih strana, koji bi trebalo da omoguće i autonomnu vožnju (nije objavljeno kojeg nivoa), a softverske nadogradnje poboljšavaće dostupne opcije.
Foto: Lotus promo
U kabini dominira veliki 15,1-inčni ekran multimedijalnog sistema, dok se ispred vozača (i suvozača) nalaze oko 3 centimetra visoki, ali široki ekrani sa osnovnim informacijama u vezi sa parametrima vožnje.

Serijska proizvodnja Lotusovog električnog SUV-a započeće sledeće godine u kineskom Vuhanu, a informacija o prodajnoj ceni nije objavljena.
Foto: Lotus promo
Foto: Lotus promo
Foto: Lotus promo
Foto: Lotus promo
Foto: Lotus promo
Foto: Lotus promo
Foto: Lotus promo
Foto: Lotus promo
Foto: Lotus promo
Foto: Lotus promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počinje rat? Vojska dobila naređenje: Pucajte...

Severnokorejske vlasti izdale su naređenje artiljerijskim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da budu spremne da otvore vatru na dronove koji nose letke i pakete pomoći sa Juga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

18:16

13.10.2024.

20 h

Podeli: