Automobili

Ponedeljak, 21.12.2020.

13:30

Probili led u Norveškoj – stigli prvi kineski automobili na struju VIDEO

Kineski proizvođač električnih automobila Xpeng počeo je da isporučuje prva vozila kupcima u Evropi.

Izvor: B92

Probili led u Norveškoj – stigli prvi kineski automobili na struju VIDEO
Foto: Xpeng promo

Prvi kontigent od 100 primeraka krosovera Xpeng G3 stigao je u Norvešku, gde će se prodavati po prilično pristupačnoj ceni, kada je reč o ovoj vrsti vozila.

Naime, G3 košta od 358.000 kruna (oko 33.500 evra), što je relativno mala cena ako se zna da električni krosoveri proizvođača sa Zapada, uključujući Teslu, koštaju znatno više.

Kineska kompanija je probila led u Norveškoj, jer su automobili na struju u toj zemlji veoma dobro prihvaćeni, a u narednih godinu dana namerava da pokrene prodaju u još nekoj od evropskih država.
Foto: Xpeng promo
Xpeng je jedna od nekoliko stotina kineskih startap kompanija za proizvodnju električnih automobila, ali i samo jedna od tek nekoliko koje su već počele da proizvode i prodaju vozila na struju.

Sredinom decembra 2018. počela je proizvodnja prvog modela, krosovera G3, koji je naredne godine stekao veliku popularnost na domaćem, kineskom tržištu.
Foto: Xpeng promo
Xpeng ne krije da mu je uzor za pokretanje brenda električnih automobila bio upravo američki proizvođač Tesla.

G3 je opremljen baterijom kapaciteta 66 kWh, što je dovoljno za autonomiju od 450 km, mereno prema WLTP standardu, a automobil je u stanju da ubrza iz stanja mirovanja do 100 km/h za 8,6 s.

Pogledajte video:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: