Automobili

Nedelja, 26.11.2023.

11:27

Koji auto-brend najviše vredi

Interbrand, kompanija koja je decenijama bila jedan od najcenjenijih konsultanta kada je u pitanju razvoj brendova, objavila je još jedan godišnji izveštaj u kome se rangiraju sto najvrednijih brendova na svetu i tržišna vrednost svakog od njih.

Izvor:

Koji auto-brend najviše vredi
Foto: Bashigo/Shutterstock

Ovo je već 24. godina kako Interbrand sprovodi svoje istraživanje, mereći više od 100.000 različitih kriterijuma za dobijanje relevantnih rezultata. Među 50 najboljih brendova, njih 9 je iz automobilske industrije, a redosled nije previše iznenađujući.

Najbolji brend i dalje ima japanski automobilski gigant Toyota, koji prema procenama Interbranda vredi čak 64,5 milijardi dolara i nalazi se na ukupno 6. mestu liste svih robnih marki.

Samo jedno mesto iza je Mercedes-Benz, čija je vrednost za oko 3 milijarde evra manja od Toyote, ali i više od 10 milijardi veća od sledećeg na listi, BMW-a.

Na veoma visokom četvrtom mestu je jedina netradicionalna automobilska kompanija, a to je, naravno, Tesla. Vrednost ovog brenda se procenjuje na nešto manje od 50 milijardi dolara.

Peta je Honda, još jedna japanska kompanija koja svoju reputaciju, doduše, duguje ne samo automobilima, već i drugim svojim proizvodima kao što su motocikli i avioni, ali i snažnom razvoju robotske tehnologije.
Foto: Toyota promo
Slično možemo zaključiti i za 6. brend na listi, a to je korejski Hyundai. Zahvaljujući svom globalnom prisustvu u skoro 200 zemalja sveta, sa više od pet hiljada dilera, danas je Hyundai ime vrednije od 20 milijardi dolara.

U top-10 su i tri poznate nemačke auto-marke, čija je vrednost vrlo slična i iznosi oko 16 milijardi dolara. Tu je najpre Audi, na 7. mestu ispred Porschea (8.) i Volkswagena (9.),

I na kraju, listu najvećih 10 zaokružuje jedan od najznačajnijih proizvođača u istoriji automobilske industrije, a to je američki Ford. A njegova vrednost je veoma blizu 15 milijardi dolara.

Slede Nissan, Ferrari, KIA...

Inače, generalno najvredniji brend je Apple, koji je procenjen na više od 500 milijardi dolara, a slede Microsoft i Amazon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: