Automobili

Petak, 13.10.2023.

08:02

Francuska zadala "nemoguću misiju" Kinezima, ugrožena neka od najpopularnijih vozila

Proizvođači električnih automobila u Francuskoj počeli su da dostavljaju potrebnu dokumentaciju kako bi mogli da koriste subvencije pod strožim propisima.

Izvor: B92

Francuska zadala
Foto: Shutterstock/Evo2Drive

Novi uslovi koje je postavila vlada u Parizu znatno otežavaju posao kineskim proizvođačima, koji sada imaju gotovo "nemoguću misiju" da dobiju subvencije.

Usred žestoke konkurencije u sektoru električnih vozila (EV), ekološki rezultat svakog modela će se zasnivati na proizvodnom ciklusu, uzimajući u obzir emisije ugljenika za transport automobila i materijal, kao i izvore energije koji se koriste za njihovu izradu.

Rezultat, automatski izračunat namenskom onlajn platformom, verovatno će isključiti većinu modela proizvedenih u Aziji, čak i ako su to neki od najprodavanijih električnih automobila u Francuskoj, rekao je izvor iz vlade, preneo je Rojters.

Ovde, pre svega, spadaju Tesla Model Y i Tesla Model 3, kao i Dacia Spring. To su neki od najpopularnijih modela u Francuskoj koji se proizvode u Kini, uz sve popularniji MG4 koji pravi SAIC grupa.

Državna subvencija za električne automobile iznosi 5.000 evra za većinu domaćinstava, a 7.000 za one najsiromašnije. Proizvođači automobila bi trebalo da dobiju odgovor sredinom decembra i biće im dozvoljeno da se žale na odluku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: