Automobili

Sreda, 26.10.2022.

13:37

Zbogom Fiesta! Popularni auto ide u penziju nakon 47 godina proizvodnje

Zameniće je električna Puma.

Izvor: B92

Zbogom Fiesta! Popularni auto ide u penziju nakon 47 godina proizvodnje
Foto: Ford promo

Ford je zvanično potvrdio da će ukinuti model Fiesta u junu 2023. Umesto legendarnog modela koji se pravio gotovo pola veka, kompanija planira da proizvodi električnu Pumu.

Mali SUV tako će zameniti popularni gradski automobil. Adekvatno? Poslednju reč daće tržište.
Foto: Ford promo
Ukidanjem relativno pristupačnog Forda, onima koji nemaju para za razbacivanje manevarski prostor se sve više smanjuje jer gube još jedan realtivno povoljan model, a dobijaju znatno skuplje električno vozilo.

Ford je objavio dvominutni video kako bi se oprostio od Fieste i istovremeno prikazao njenu električnu zamenu. Fiesta je predstavljena 1976, a tokom devet generacija je prodato je oko 18 miliona primeraka.

Proizvodnja se trenutno odvija u Kelnu, a Ford je objavio da će sa fabričke trake ovaj model silaziti do leta sledeće godine i to samo u verziji sa 5 vrata. Kompanija će držati knjige narudžbna otvorenim sve dok se ne popuni preostali planirani obim proizvodnje.
Fiesta prve generacije (Foto: Ford promo)
Kraj proizvodnje Fieste takođe će označiti kraj proizvodnje motora sa unutrašnjim sagorevanjem u jednoj od najvažnijih Fordovih fabrika izvan Sedinjenih Država.

Pogon u Kelnu transformisaće se u centar za elektrifikovana vozila.

Sve detalje o istoriji Fieste možete pročitati u posebnom tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: