Automobili

Četvrtak, 05.03.2020.

13:00

Električni Microlino ima retro dizajn, 2 sedišta i košta 12.000 evra FOTO

Automobil koji dizajnom podseća na čuvenu BMW Isettu iz sredine 20. veka, idealan je za grad, a može da pređe sa punom baterijom i do 200 km.

Izvor: B92

Električni Microlino ima retro dizajn, 2 sedišta i košta 12.000 evra FOTO
Foto: Micro promo

Kompanija Micro već godinama radi na malom gradskom automobilu na struju, za čiji su izgled i funkcionalnost dizajneri potražili inspiraciju u sličnom modelu od pre 60-ak godina.

Isetta je najmanji i verovatno najneobičniji automobil koji je nosio amblem BMW-a u istoriji te bavarske kompanije. Ovaj model dizajniran u Italiji, proizvodio se između 1955. i 1962. po licenci u nekoliko zemalja, uključujući i Nemačku gde ju je izrađivao BMW koji je tada bio daleko od reputacije premijum proizvođača koju ima danas.
Foto: Micro promo
Da Isetta ne bude zaboravljena u 21. veku postarali su se u kompaniji Micro, kada su pre nekoliko godina predstavili koncept modernizovane, električne varijante ovog vozila pod novim imenom - Microlino.

Osnovna dizajnerska koncepcija Isette je sačuvana, kao i sistem ulaska u vozilo sa jednim vratima, koja se nalaze na prednjem delu automobila.
Foto: Micro promo
Micro je sada predstavio unapređenu produkcijsku verziju nazvanu Microlino 2.0. U odnosu na prvobitni koncept iz 2016, serijska varijanta ima još moderniji izgled sa prednjom LED trakom duž čitave širine vozila, a zadržani su glavni farovi na mestima spoljnih retrovizora, što je bio zaštitni znak originalneIsette iz 20. veka.

Spoljna ručica za otvaranje vrata je sada vizuelno sakrivena, a povećan je prostor za glave putnika u kabini.

Takođe su suženi A stubovi, kako bi se poboljšala preglednost u vožnji, dok je razmak između zadnja dva točka povećan za 50% u odnosu na koncept, pa je auto sada stabiliniji, udobniji i bezbedniji u vožnji.
Foto: Micro promo
Izmene su vidljive i u kabini - volan više nije pričvršćen za vrata i ne pomera se kada se ona otvaraju, već je fiksiran za stub koji je pričvršćen za pod vozila.

Kokpit je potpuno minimalistički, sa digitalnim ekranom na mestu instrument table i prednjom šipkom koja služi kao rukodržač, ali i nosač smartfona i Bluetooth zvučnika koji mogu da se zakače za nju.
Foto: Micro promo
Microlino 2.0 ima elektromotor za koji proizvođač tvrdi da može da "pogura" auto do brzine od 90 km/h, ne precizirajući njegovu snagu.

Za čuvanje električne energije koriste se baterije od 8 kWh ili 14,4 kWh. Manja obezbeđuje autonomiju od oko 125 km, a sa većom je moguće preći i do 200 km.

U kompaniji Micro kažu da se baterije mogu dopuniti za otprilike 4 sata na kučnoj utičnici.
Foto: Micro promo
Početak proizvodnje planiran je za 2021. godinu, a Microlino 2.0 prodavaće se po ceni od 12.000 evra.

Kompanija tvrdi da je primila već 17.000 rezervacija zainteresovanih kupaca.

Stiže i Microletta

Foto: Micro promo
Osim malog električnog četvorotočkaša, Micro je predstavio i koncept električnog skutera sa 3 točka, nazvan Microletta.

Ovaj tricikl može da razvije brzinu od 80 km/h a ima bateriju od 4,2 kWh. Autonomija u vožnji je preko 100 km, a koncepcija baterije je takva da se ona po potrebi može izvaditi iz skutera kad je prazna i zameniti za punu, čime se izbegava čekanje da se istrošena ponovo napuni.
Foto: Micro promo
Iako je Microletta tehnički konceptno vozilo, u kompaniji Micro kažu da planiraju serijsku proizvodnju.

Nisu saopštili kada će se to desiti, s obzirom da su trenutno fokusirani na Microlino 2.0, ali su već počeli da primaju rezervacije i za skuter, koji bi trebalo da košta oko 4.900 evra.
Foto: Micro promo
Foto: Micro promo
Foto: Micro promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: