Automobili

Nedelja, 24.07.2022.

12:45

Vama koriste, ali ne i vašem vozilu: Šta sve oštećuje enterijer automobila

Čak i najbezazleniji proizvod može izazvati oštećenja ako dolazi u kontakt sa određenim površinama u automobilu stotinama i hiljadama puta tokom jedne godine.

Izvor: B92

Vama koriste, ali ne i vašem vozilu: Šta sve oštećuje enterijer automobila
Foto: Dmitry Markov152/Shutterstock

Krema za sunčanje, losion za čišćenje ruku i proizvodi za zaštitu od insekata u letnim mesecima se prodaju kao alva. Prvo se borimo protiv sunca u jutarnjim i popodnevnim satima, pa protiv insekata predveče, a onda povremeno zalijemo ruke prozirnim gelom koji ih pretvara u zonu bez bakterija.

Međutim, sa svim ovim sredstvima postoji jedan problem: hemikalije u njima mogu da oštete delove enterijera automobila, kao što je, na primer, upravljač. Istraživanje su sproveli Fordovi inženjeri, a prenosi Revijahak.

"Čak i najbezazleniji proizvod može izazvati oštećenja ako dolazi u kontakt sa određenim površinama u automobilu stotinama i hiljadama puta tokom jedne godine", rekao je Mark Montgomeri, inženjer u Fordovom evropskom Centru za materijale. U kremama za sunčanje je velik udeo titanijumovog dioksida, koji može reagovati sa kožom na volanu ili kožnim presvlakama na sedištima.

U Fordu su pratili velika i česta oštećenja unutrašnjosti automobila u Turskoj i to su uspeli da povežu sa preteranom upotrebom losiona za čišćenje ruku, koji sadrži do 80 odsto etanola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: