Automobili

Četvrtak, 03.10.2019.

13:48

Kako je BMW-ov najmanji model pre pola veka korišćen za beg iz Istočnog Berlina? VIDEO

Tokom 1964. godine uz pomoć BMW Isette iz Istočne Nemačke prebeglo je ukupno devetoro ljudi.

Izvor: B92

Kako je BMW-ov najmanji model pre pola veka korišćen za beg iz Istočnog Berlina? VIDEO
Foto: BMW

Isetta je najmanji i verovatno najneobičniji automobil koji je nosio amblem BMW-a u istoriji te bavarske kompanije.

Ovaj model dizajniran u Italiji, proizvodio se između 1955. i 1962. po licenci u nekoliko zemalja, uključujući i Nemačku gde ju je izrađivao BMW koji je tada bio daleko od reputacije premijum proizvođača koju ima danas.

Sa fabričkih traka sišlo je ukupno oko 160.000 Isetta u koje su, uz malo gimnasticiranja, mogla jedva da se smeste dva putnika.
Foto: BMW
Ipak, malo je poznato da je Isetta odigrala značajnu ulogu u krijumčarenju ljudi koji su pre pola veka – u vreme Hladnog rata – želeli da prebegnu iz Istočne u Zapadnu Nemačku.

Klaus-Günter Jacobi, koji je nekoliko godina ranije i sam napustio Istočni Berlin, došao je 1964. na ideju da u Isetti prokrijumčari prijatelja Manfreda Kostera na drugu strane Berlinskog zida.

Smatrao je da će jedan tako mali automobil biti manje sumnjiv stražarima iz Istočne Nemačke prilikom prelaska granice, jer u njega jedva mogu da se smeste dva odrasla putnika, a prtljažnik praktično i ne postoji.
Foto: BMW
Jacobi je izvršio određene modifikacije kako bi oslobodio prostor pored motora u koji će sakriti svog prijatelja. U tu svrhu, uklonio je filter za vazduh, rezervni točak i sistem za grejanje kabine.

Takođe, zamenio je standardni rezervoar za gorivo od 13 litara manjim, zapremine svega 2 litra. Tako pripremljenom Isettom odvezao se u Istočni Berlin po Kostera, da bi 23. maja 1964. nešto pre ponoći uspeo da pređe granicu sa skrivenim prijateljem i vrati se nazad u Zapadnu Nemačku.

Nakon ovog podviga, na drugu stranu Berlinskog zida na isti način je prokrijumčareno još osam stanovnika Istočne Nemačke.

Isetta koju je vozio Jacobi danas je izložena u Muzeju Berlinskog zida, a u znak sećanja na ovaj događaj BMW je snimio kratki film o njihovom bekstvu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: