Automobili

Nedelja, 02.07.2023.

11:09

Privatnost? Savremeni automobili prikupljaju gomilu podataka o vama i vašem načinu vožnje

Novi modeli nude brojne sisteme asistencije, ali i komuniciraju sa proizvođačem i dostavljaju mu razne informacije.

Izvor:

Privatnost? Savremeni automobili prikupljaju gomilu podataka o vama i vašem načinu vožnje
Foto: Shakked Rashty/Shutterstock

Već nekoliko primera pokazuje sa koliko podataka nesvesno snabdevamo proizvođače svakim kilometrom koji pređemo svojim automobilom. Wired je pisao o određenim modelima na američkom tržištu i naveo konkretne primere.

Verovali ili ne, automobili mogu da generišu do 25 GB podataka za samo jedan sat vožnje.

Tako bi vlasnici novog pikapa Ford F-150, najpopularnijeg modela u Americi, trebalo da znaju da proizvođač dobija informaciju o brzini kretanja svakog vozila, ali i, na primer, o tome koliko snažno vozač pritiska nogom papučicu gasa.

Toyota kaže da prikuplja podatke o položaju upravljača, ubrzanju, brzini, kočenju i destinacijama putovanja. Neki automobili bukvalno skeniraju lice vozača pre nego što se pokrenu.

"Ove podatke ne mogu očitavati ljudi, a skenovi lica pohranjuju se samo u vozilu i ne prenose Toyoti", objašnjava portparol japanske kompanije.

I Chevrolet beleži podatke, odnosno parametre vožnje, ali i lokaciju, rute vožnje, pa čak i donekle nevažne podatke, o otvaranju prozora na vozilu.

Ako vozite električni automobil, proizvođač će analizirati podatke kada punite vozilo kod kuće.

Gigabajti ličnih podataka se svakodnevno šalju u bazu podataka na obradu, a tu prednjače američki proizvođači. Pritom, ni sami ne beže od toga, već sa ponosom priznaju da komuniciraju sa vozilom.

I značajan deo tih podataka nesumnjivo završava u rukama brokera podataka, osiguravajućih kompanija, vlade i drugih.

To je kombinacija podataka koje sajt Privacy4Cars analizira da bi došao do svojih izveštaja o privatnosti vozila na osnovu zvaničnih dokumenata i saglasnosti pojedinačnih proizvođača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: