Automobili

Sreda, 10.03.2010.

16:08

Potera za Litijumom

Kada neko spomene litijum, najčešća asocijacija su lekovi za smirenje. Iznenada, ovaj laki metal dobija na važnosti zahvaljujući hibridnim i automobilima na električni pogon za koje je litijum ključan element.

Izvor: B92

Default images

Hibridni automobili vrlo brzo su, zahvaljujući nestašici konvencionalnih pogonskih goriva, skrenuli pažnju na sebe, a litijum-jonske baterije, zaslužne za njihovo pokretanje, skrenule su pažnju velikih rudarskih korporacija na nov, do sada nedovoljno iskorišćen, metal.

Kompanija Toyota Tsusho, koja litijumom snabdeva vodeće proizvođače vozila u Japanu, u januaru mesecu najavila je zajednički projekat u Argentini sa rudarskom kompanijom Orocobre iz Australije vredan 100 miliona dolara sa ciljem da dođe do novih zaliha litijuma.

Ova saradnja najavljena je svega nekoliko dana nakon što je Magna Internacional, kompanija koja zajedno sa Fordom radi na hibridnoj verziji modela Focus, najavila da će investirati 10 miliona dolara u malu kanadsku kompaniju koja se takođe bavi iskopavanjem litijuma u Argentini.

Naravno, ovo su samo neke od brojnih saradnji i projekata koji su započeti tokom 2009. godine i kojima proizvođači automobila žele da sebi u budućnosti obezbede dovoljne količine litijuma.
Chevrolet Volt
„Nalazimo se pred potpuno novom i neistraženom teritorijom i to na njenom samom početku gde možemo očekivati vrlo značajan porast potražnje za litijumom koji već sada polako postaje ključan element kada su električna vozila u pitanju“, izjavio je Džejms Kalavej, direktor Orocobre.

On je takođe napomenuo da je nemoguće predvideti tačan trenutak kada će potražnja za ovim metalom porasti, prvenstveno zbog činjenice da se tržište hibridnih automobila nalazi na samom početku i da se njegov dalji razvoj tek očekuje.

Više od 60 rudarskih kompanija već je započelo rad na studijama finansijske ostvarivosti iskopavanja litijuma u brojnim zemlja širom sveta poput Argentine, Srbije i Nevade. Ovakav porast interesovanja mogao bi dovesti do novih projekata iskopavanja litijuma u budućnosti čija ukupna vrednost u investicijama bi mogla da premaši 1 milijardu dolara, a Srbija bi kao zemlja koja poseduje znantne količine ovog metala uskoro mogla da se nađe na meti brojnih svetskih kompanija i proizvođača hibridnih automobila.
Toyota Prius
Kompanije se nadmeću za prava za iskopavanje litijuma, a budućnost ovog ponovo otkrivenog metala zavisiće od popularnosti hibridnih automobila na svetskim tržištima. Iako u porastu, tržište električnih automobila, ako želi da beleži dalji rast, korisnicima mora da obezbedi znatno jeftinije baterije, kao i celu mrežu stanica za njihovo punjenje.

„Tržište hibridnih vozila trenutno beleži veliki rast, veliki broj kompanija investira novac u nove tehnologije, ali i veliki broj kompanija takođe će izgubiti novac“, smatra Edvard Anderson, predsednik TRU grupe, konsultantske firme specijalizovane za industriju litijuma.

U međuvremenu, četiri najveća isporučioca litijuma, koji poseduju rudnike u Čileu, Argentini i Australiji, najavila su da planiraju dugoročne investicije kako bi bili spremni da u budućnosti zadovolje svaku potrebu tržišta za ovim metalom.

Vlada Bolivije, koja trenutno poseduje skoro polovinu svetskih rezervi litijuma, započela je pilot projekat iskopavanja i pronalaženja novih nalazišta pošto se zbog nesigurne političke situacije u zemlji, velike kompanije prvenstveno interesuju za resurse okolnih zemalja poput Argentine i Čilea.
Litijum se na tržištu u velikoj meri koristi, skoro četvrtina ukupne proizvodnje, za skladištenje energije kod širokog spektra uređaja od mobilnih telefona do kompjutera i digitalnih kamera. Ova proporcija mogla bi porasti ako bi hibridni automobili dobili na svojoj popularnosti.

Litijum-jonske baterije predstavljaju glavni izbor brojnih proizvođača vozila na hibridni pogon zbog sposobnosti da se u njima uskladišti više energije pri manjoj težini za razliku od drugih metala koji takođe mnogo brže gube energiju koja je u njima uskladištena. Litijum-jonske baterije u stanju su da sačuvaju tri puta više energije nego što je to slučaj sa recimo, nikl-metalnim hibridnim baterijama.

Litijum se u tragovima može naći na brojnim mestima, međutim, kada je njegova komercijalna eksploatacija u pitanju, kompanije do njega dolaze na dva načina. Iskopavanjem i obradom – relativno skupom metodom nakon koje se dobijeni metal uglavnom koristi u proizvodnji stakla, keramike i televizijskih ekrana.

Drugi, znatno jeftiniji način, podrazumeva dobijanje litijuma iz bazena sa slanom vodom, koji se uglavnom nalaze u Južnoj Americi i zapadnoj Kini.
Nissan Leaf
Stručnjaci smatraju da se velike količine litijuma takođe mogu obezbediti i reciklažom starih baterija čime bi bilo moguće obezbediti i do 50 odsto litijuma iskorišćenog za njihovo dobijanje.

Danas, za razliku od zlata i olova, potražnja za litijumom još nije na dovoljnom nivou da bi se velike kompanije ozbiljnije pozabavile njegovom proizvodnjom, tako da su zalihe ovog metala i dalje na viskom nivou, dok se cena, delom i zbog svetske ekonomske krize, zapravo spustila i sada iznosi 4.000 dolara za tonu litijum karbonata – osnovne komponente litijuma koja se koristi pri proizvodnji baterija.

Međutim, sve veće interesovanje velikih proizvođača automobila za tržište hibridnih automobila može dovesti do skorog porasta potraženje za ovim, donedavno ignorisanim, metalom. Tokom ove godine Nissan će početi komercijalnu proizvodnju svog hibridnog modela Leaf, dok će General Motors tržištu predstaviti svoj model na alternativni pogon Chevrolet Volt, pored već komercijalizovanih hibridnih modela Toyote Prius i Honde Civic.

Moglo bi se reći da je trka za litijumom počela...

Saznajte kako rade hibridni automobili

Saznajte više o hibridnim automobilima:

Toyoti Prius III
Hondi Civic Hybrid
Toyoti Auris Hybrid
Chevrolet Volt
Nissan Leaf

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: