Automobili

Petak, 28.03.2008.

16:00

Mazda 6 Wagon

Znate li gde je Ligurija? Sa zapadne strane je naslonjena na Francusku, severno se nalazi italijanska pokrajina Pijemont, a na istoku se pružaju Toskana i Emilija-Romanja. Glavni grad ove regije u Italiji je Đenova, rodno mesto Kristofera Kolumba, i grad sa prvim fudbalskim klubom u Italiji. Šta to povezuje Liguriju, pa i Kristofera Kolumba sa automobilima? Odgovor je Mazda 6.

Izvor: B92

Default images

Poznata je anegdota o velikom pomorcu, čija je dostignuća ”konkurencija” neprestano omalovažavala tvrdeći da je svako mogao da ostvari što i on, koja kaže da je jednom prilikom Kolumbo izvadio jaje i zatražio od svakog od prisutnih da jaje postavi vertikalno na sto. Naravno, nikom od njegovih protivnika to nije pošlo za rukom. Na kraju je Kolumbo uzeo jaje, tresnuo ga o sto tupom stranom, i ono je ostalo u vertikalnom položaju. Na to su svi prisutni skočili i uzvikivali da su i oni mogli da urade isto. Kolumbo je uzvratio: ”Pa zašto niste?”

Dakle, izbor Mazde za mesto promocije svog aduta u D segmentu, nije slučajan...

Veći, čvršći, lakši

Italijanska rivijera i gradić Rapallo su zajedno sa japanskom markom ugostila automobilske novinare iz Evrope u cilju promocije novog dizel motora, i dva modela, koja su kompletirala proizvodnu liniju predstavnika brenda u D segmentu, Mazde 6 Wagon i hatchback.

U ovom slučaju ćemo akcenat staviti na Mazdu 6 Wagon, pokretanu novim dvolitarskim dizel agregatom MZR-CD, mada treba spomenuti i prisustvo novog benzinskog motora od 2,5 litara.

Novi karavan odlikuju veće dimenzije u odnosu na prethodnika što je bilo i za očekivati, s obzirom na postojeće trendove u automobilskoj industriji. Zanimljivo je da je koeficijenat otpora vazduha smanjen sa 0,32 na 0,28, a masa redukovana za 35 kg, bez obzira na činjenicu što je automobil ”porastao”. Vizuelni utisak, čista petica.

Ali, krenimo redom...

Budući bestseller, s razlogom

Automobil odiše japanskom estetikom u najboljem smislu reči, i karavanska karoserijska verzija ni malo ne zaostaje za limuzinom i hatchbackom kada je reč o atraktivnom izgledu, počevši od prednjeg odbojnika sa novim stajlingom svetlosne grupe, vertikalnim svetlima za maglu i zadnjom signalnom grupom u LED tehnologiji. Nova Mazda 6 je automobil za kojim se okreću glave, bez dileme. Još kada znamo da su u pitanju Italijani, svakako se dobija na težini i značaju.

Šestica je jedan od pripadnika D segmenta u kojima se najudobnije sedi. I novajlija definitivno nastavlja tu tradiciju. Kabinski prostor pleni odličnom završnom obradom i kvalitetnim materijalima. Kada se uz to doda atraktivan stajling instrument table, doživljaj je kompletan.

Zanimljivo je da je u 2006. godini Wagon uzeo učešće od čak 40 procenata u ukupnoj prodaji Mazde 6 u Evropi, dakle, nadmašio je dve preostale verzije. Atletski izgled novog modela, kao i njegova praktična upotrebljivost ga i dalje stavljaju u ulogu bestseller favorita.

Unutrašnjost je, pored toga što je vizuelno prijatnija, i izdašnija kada je reč o korisnom prostoru. Mesta za noge putnika koji sede na zadnjim sedištima ima više, i to za 20 mm, a u pojasu ramena dobijeno je dodatnih 9 mm. Poznati Karakuri sistem sklapanja zadnje klupe u odnosu 60/40 brzo rešava potrebu za dodatnim prtljažnim prostorom. Interesantan detalj je i nova Karakuri zavesa koja se automatski diže i spušta pri otvaranju i zatvaranju zadnjih vrata, i štiti prtljažnik od radoznalih pogleda.

Gotovo besprekorno

Prvi utisci u vožnji vezani su za čvrstinu karoserije. Kada se tome doda fabrički podatak da je otpor na savijanje pojačan za 33 procenta, a torziona krutost za 25, jasno je o čemu govorimo. U vožnji pri prelasku preko neravnina navedeni atributi pokazuju se u svom punom svetlu, i zaista nadmašuju sva očekivanja.

Impresija broj dva, u poređenju sa prethodnim modelom je preglednost. Ona je značajno poboljšana, naročito prema napred, mada masivni, iskošeni A stubovi znaju ponekad da zaklone vidokrug prilikom skretanja.

Pritisak na papučicu gasa ima brz odziv, i dvolitarski dizel sa 140 KS povlači odmah, iz niskih obrtaja, što ne čudi, jer je maksimalni obrtni moment od 330 Nm dostupan već pri 2000 o/min. Izvanredno ležanje Mazde 6 Wagon na putu, izuzetno precizno upravljanje i živahan dizel motor su nam priredili vrhunsku zabavu tokom vožnje vijugavim ligurijskim putevima.

Ovoga puta ćemo spomenuti i MZR motor od 2,5 litara, koji u paleti zamenjuje stari benzinski agregat zapremine 2,3 litra. Novajlija je tehnološki dragulj, troši 0,6 litra goriva manje od prethodnika, a ono što ga izdvaja iz konkurencije je što značajno povlači iz niskih obrtaja, o čemu jasno svedoči kriva obrtnog momenta. Njegovih 170 KS obezbeđuju Mazdi 6 odlične performanse.

Naravno, dizel je znatno manji potrošač, sa samo 5,6 litara na pređenih 100 km u uslovima kombinovane vožnje, u odnosu na 7,0 l, koliko potroši 2,5 litarski benzinac.

Kizuna

Mnogi su se pitali šta znači japanska reč ”kizuna”. Ruku na srce, zvuči prilično magično, ali nakon dešifrovanja ”Zoom Zoom” filozofije, na red je došlo ”otključavanje kizune”. Kada su iz Mazde pokušali da objasne da je u pitanju emotivna veza između čoveka i mašine, mnogi su ostali zbunjeni, očekujući nastavak otkrivanja ”misterije”...

Nadamo se da nećemo čitaoce ostaviti razočaranim ako kažemo da samo onaj ko ima sreće da se druži sa novom Šesticom može zaista da oseti Kizunu. O čemu se zapravo radi?

Naime, od prvog, vizuelnog kontakta sa ovim japanskim automobilom, preko sedanja u njega, startovanja motora i vožnje, svaki trenutak je protkan svojevrsnim zadovoljstvom. Upravo to zadovoljstvo koje Mazda 6 donosi čoveku, izaziva u njemu emocije. Mada ova tvrdnja zvuči prilično subjektivno, ona se može nazvati postulatom, jer je potpuno isti slučaj bio sa svima koji su učestvovali u test vožnji, bilo da se radilo o jurnjavi na Autostradi del Sole, ili ”kozjim” puteljcima iznad Vareze Ligure ili Mecanega.

Stazama uspeha

Sa cenovnim rasponom od 21.600 do 32.900 evra (sa PDV-om i transportom), Mazda 6 se pozicionira na našem tržištu kao best buy ponuda, i to ne samo u svom segmentu. Sjajna paleta motora, tri karoserijske verzije, i različiti paketi opreme čine ponudu od čak 48 različitih modela.

Prema dubini džepa mnogi budući kupci moći će da pronađu odgovarajući paket, i pronađu svoju Kizunu. Još kada se uzme u obzir činjenica da je Mazda jedini japanski proizvođač koji svoja vozila proizvodi isključivo u matičnoj zemlji, staze uspeha se čine utabanim...

Piše: Pavle Barta, Vrele Gume

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: