Društvo 0

12.10.2024.

19:12

Rekonstruiše se velelepna građevina u Zrenjaninu

Na zgradi Stomatološke poliklinike u Zrenjaninu narednih dana će se izvoditi radovi na rekonstrukciji krova.

Izvor: zrenjaninski.com

Rekonstruiše se velelepna građevina u Zrenjaninu
Shutterstock/Lisa-S

Podeli:

To je potvrđeno portalu zrenjaninski.com u Domu zdravlja "Dr Boško Vrebalov", u čijem sastavu se nalazi ova zdravstvena ustanova.

Radove izvodi firma "Gro Statik" iz Veternika, a očekuje se da će krov biti popravljen do kraja sledeće nedelje. Na krovu su zamenjene grede, svi liveni opšivci, horizontalni i vertikalni oluci, a biće zamenjen i crep.

Sve ovo košta oko dva miliona dinara, a novac je obezbeđen iz budžeta grada Zrenjanina.

Zgrada se, inače, nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, u kome kažu da im se Stomatološka poliklinika blagovremeno obratila radi dobijanja mera tehničke zaštite za radove na krovu. Zavod je to rešenje i izdao.

Ova velelepna građevina, koja je već duže vreme u lošem stanju, izgrađena je pre više od jednog veka, tačnije 1913. godine. Projektovao ju je Nandor Hof u stilu eklektike sa elementima secesije, dok je njen prvi vlasnik bio Vilmoš Majer.

"Zgrada je zidana kao luksuzna jednospratna vila smeštena u blizini centra grada. Razuđene je osnove, u obliku slova H, sa uvučenim središnjim delom na kome se nalazi najinteresantniji motiv cele građevine – lođa oblikovana u duhu renesansnih Paladijanskih vila. Fasada je obogaćena gipsanom plastikom, a uglovi vile istaknuti su piramidalnim krovom sa dekorativnim lukarnama", kažu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

U ovoj ustanovi podsećaju da su 1922. godine u Kraljevini Jugoslaviji formirani okružni uredi za osiguranje radnika. Jedan takav ured dobio je i Veliki Bečkerek i bio je namenjen za smeštaj administracije. Okružni ured kupio je 1928. godine ovu zgradu od Dunavske banke.

"Zgrada je bila dovoljna samo za smeštaj kancelarija i administracije. Za ambulantu je u dvorištu sagrađena jedna nova zgrada, sa centralnim grejanjem, kupatilom i mehanoterapijom", dodaju u pomenutom Zavodu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: