Servisne informacije 1

05.10.2024.

20:15

Invazivna "vodena salata" širi se Palićkim jezerom

U prvom, ujedno i najčistijem sektoru Palićkog jezera poslednja dva meseca intenzivno se razvija invazivna biljka "vodena salata".

Izvor: Subotica.com

Invazivna "vodena salata" širi se Palićkim jezerom
DMZ001/Shutterstock.com

Podeli:

Prva dva segmenta najbliža Gradskom prečistaču potpuno su prekrivena gustom površinskom vegetacijom, ali čini se da tu i staje dalje njeno širenje.

Građani su primetili i ukazali nam na neobično bujanje zelenog rastinja na površini vode u prvom sektoru Palićkog jezera. Nakon nekoliko priloženih fotografija koji ilustruju ovu promenu, podigli smo dron u tom reonu i na priloženim fotografijama može da se vidi o čemu se radi, iz amaterskog ugla. Više o ovoj biljnoj vegetaciji dobili smo stručno pojašnjenje u Službi za zaštitu životne sredine i održivi razvoja.

Biljka koja je u prvom sektoru Palićkog jezera prvi put primećena u avgustu ove godine je vodena salata (Pistia stratiotes), invazivna vrsta poreklom iz tropskih i suptropskih regiona.

"Vodena salata odlikuje se brzim rastom i sposobnošću vegetativnog razmnožavanja putem stolona, što joj omogućava efikasno zauzimanje novih staništa. Biljka formira gustu plutajuću vegetaciju na površini vode, usvajajući azot i fosfor, te blokira prodor svetlosti u dublje slojeve. Ovo u slučaju Palićkog jezera može pozitivno uticati na regulaciju prekomernog rasta fitoplanktona i smanjenje 'cvetanja vode' tokom letnjeg perioda", zaključuje Žika Reh, šef Službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj pri Gradskoj upravi Subotica.

Na osnovu karakteristika Reh predviđa da biljka neće "preživeti" našu klimu, ali s obzirom da je ista sklona prilagođavanju nije isključeno da će se i zadržati. Nadležno preduzeće prati dalji razvoj i preduzima neophodne mere.

"S obzirom na to da vodena salata ne podnosi temperature ispod 15°C, malo je verovatno da će moći da prezimi u našim klimatskim uslovima. Ipak, uzimajući u obzir klimatske promene i činjenicu da se radi o invazivnoj i prilagodljivoj vrsti, potrebni su oprez i aktivno praćenje, kao i mehaničko suzbijanje", dodaje Žika Reh.

Mere mehaničkog suzbijanja u prvom sektoru sprovodi Javno preduzeće "Palić-Ludaš".

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: