Politika 0

28.08.2024.

16:42

Ugrožen biljni i životnjski svet: Ovo je razlog

Nizak nivo podzemnih voda u Subotičkoj peščari značajno ugrožava biljni i životinjski svet. Razlog, međutim, nije samo suša, već i ljudski faktor, ističu stručnjaci.

Izvor: RTV/Kristijan Takač

Ugrožen biljni i životnjski svet: Ovo je razlog
sumeth c/Shutterstock

Podeli:

Nivo podzemnih voda se radovno meri od 70-ih godina prošlog veka. U Subotičkoj peščari je od tada nivo opao za nekih 5 do 5,5 metara.

Površine i parcele koje su u katastru zabeležene kao stajaće vode već godinama ne postoje. Problem je, ističu u Javnom preduzeću "Palić-Ludaš" kompleksan, i nije u pitanju samo globalno zagrevanje, klimatske promene ili nedostatak padavina, već je kriv i sam čovek.

"Tako da smo vlažne livade, vlažne terene isušivali sa kanalnim sistemom, dakle bio je cilj da se te vode odvedu sa terena. Sada smo već otišli na drugu stranu, tako da trebalo da vraćamo vodu ili barem da zadržimo vodu koja dolazi, međutim jeste kompleksni problem i zato što te količine padavina više nema, barem ne u takvoj meri i u tom rasporedu. Nemamo ni snežne padavine koje bi se polako utopile u zemlju, nego naglo dolazi veća količina koja brzo preko tih kanalnih sistema odlazi sa terena. Nema dovoljno vremena da ponovo nepuni nivo podzemnih voda i da se nivo malo podugne", objašnjava Oto Sekereš, čuvar prirode u JP "Palić-Ludaš".

Rešenje postoji, ali je to dugotrajan proces, ističe sagovornik RTV-a. Treba pokušati, kako Sekereš kaže, da se poveća nivo podzemnih voda, jer će to onda uticati na mikroklimu terena, na biodiverzitet i poboljšaće kvalitet života biljnom i životinjskom sveta. Ovako biljke nemaju odakle da povuku vlagu, a voda nedostaje i životinjama.

"Kratkoročno se trudimo da ipak pomognemo, pa tako nedeljno dva puta radnici JP 'Palić-Ludaš' iznose vodu za pojenje, ali to je stvarno samo kratkoročno rešenje za ovaj problem", dodaje Sekereš.

Ista je situacija i u pograničnom regionu susedne Mađarske, pa je u rešavanju ovog problema neoophodna i prekogranična saradnja, zaključuje Sekereš.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: