Hronika 4

23.09.2024.

14:53

Masovno trovanje vodom? Deca hospitalizovana, odmah se oglasili nadležni

U četvrtak, nakon treninga na bazenu "Prozivka" u Subotici, ukupno devetoro dece potražilo je lekarsku pomoć zbog kašlja i drugih respiratornih problema, a sedmoro je zadržano u bolnici.

Izvor: Telegraf.rs

Masovno trovanje vodom? Deca hospitalizovana, odmah se oglasili nadležni
Profimedia/Milos Miskov / Anadolu Agency

Podeli:

Dok roditelji tvrde da su zdravstveni problemi nastupili zbog iritacije hlorom, i prilažu otpusne liste na uvid, iz uprave Javnog komunalnog preduzeća "Stadion" poručuju da su 19. septembra svi elementi sistema u objektu bili tehnički ispravni, prenosi Subotica.com.

U bolnicu se od četvrtka javilo devetoro dece, od kojih je sedmoro zadržano iz predostrožnosti pošto su imali lakšu kliničku sliku iritacije respiratornog sistema, potvrđeno je medijima iz Opšte bolnice i navedeno da su sva deca odranije imala smetnje sa disajnim sistemom.

Devetoro dece se otrovalo hlorom na bazenu Subotici?

Otac 11-godišnjeg plivača Veljka Ivkovića priča da je njegov sin u četvrtak ujutru na trening otišao kao potpuno zdravo dete, a da je narednog dana iz bolnice izašao s dijagnozom astme.

"Posle treninga je jako kašljao i imao respiratorne probleme, ali smo pomislili da se prehladio. Međutim, kada smo čuli da je već troje dece zadržano u bolnici zbog iritacije hlorom, odlučili smo da potražimo medicinsku pomoć. Dete je zadržano u bolnici, gde je završilo na kiseoniku i inhalaciji", priča otac plivača Slobodan Ivković.

"Dete je normalno otišlo na trening, a narednog dana izašlo iz bolnice sa ozbiljnim problemom koji moramo da lečimo. Za mesec dana ide na spirometriju, nakon čega će nam biti rečeno da li može da nastavi da se bavi plivanjem ili ne."

Nakon treninga u četvrtak, u bolnici je završio i dvanaestogodišnji Aleksandar Skajovski koji, iako boluje od alergijske astme, nikada ranije nije imao respiratorne tegobe nakon plivanja, koje trenira dve godine. U otpusnoj listi dečaka, koju smo dobili na uvid, piše da je astmatični napad nastupio nakon izlaganja hloru.

"Niko od nadležnih nam se nije obratio, niko nam se nije izvinio i niko neće da prizna grešku, a evidentno je da greška postoji. Oni se baziraju samo na kvalitet vode, a niko se ne bavi time kakav je kvalitet vazduha bio u tom trenutku u objektu", objašnjava majka plivača Milka Kričković.

Iz uprave JKP "Stadion" obratili su se medijima u formi saopštenja u kome su naveli da tog dana nisu zabeležene nikakve nepravilnosti u sanitarnom tretmanu vode u bazenima, a filteri i ventilacioni sistemi su, kako navode, besprekorno funkcionisali.

"Tog dana, u 06:40 časova predstavnici Zavoda za javno zdravlje Subotica su, prema zakonskoj proceduri, obavili redovno uzorkovanje vode, pri čemu su svi parametri vode, uključujući nivo hlora, bili u okviru dozvoljenih vrednosti. Tom prilikom, stručnjaci iz ZZJZ nisu uočili nikakve nepravilnosti, niti su pristigle bilo kakve pritužbe od građana. U 7:30h počeli su treninzi, bazen su istovremeno koristila dva kluba. Bazen je bio u funkciji do kraja radnog vremena, a ni tada nije bilo prijava niti bilo kakvih problema", navedeno je, između ostalog, u saopštenju JKP "Stadion" i rečeno da je vanredna kontrola, koja je sprovedena u popodnevnim časovima, potvrdila da su svi parametri vode u propisanim vrednostima.

"Ni u jednom trenutku nije bilo naznaka da postoji bilo kakav problem sa funkcionisanjem bazena ili kvalitetom vode, što potvrđuju zapisnici kontrolnih institucija. Javnom komunalnom preduzeću 'Stadion' zvanično nije stiglo nikakvo obaveštenje da je došlo do neprijatnih zdravstvenih tegoba koje su korisnici bazena iskusili."

Roditelji dece koja su pretrpela zdravstvene tegobe nakon treninga u četvrtak navode da su o ovom događuju obavestili policiju i tužilaštvo, te najavljuju da će podneti tužbu protiv nadležnog preduzeća.

"Ovo nije prvi put da se ovako nešto dešava i želimo samo da stanemo na put tome. Iako nadležni tvrde da je sve u redu, očigledno da nešto ne štima čim se ovakve situacije ponavljaju. Planiramo da tužimo JKP 'Stadion'", podvlači Slobodan Ivković

"Organizovali smo se u jednu grupu i nećemo stati na ovome. Podnećemo tužbu protiv odgovornih lica", potvrđuje Milka Kričković.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Novi stadion već dogodine?

Dok rekonstrukcija stadiona Čika Dača u Kragujevcu ulazi u završnu fazu, gradonačelnik tog grada Nikola Dašić najavio je da bi sledeće godine mogla da počne i izgradnja novog stadiona u Korman polju.

18:56

22.9.2024.

22 h

Podeli: