Ekonomija 0

19.06.2024.

14:39

"Hleb će se uvek kupovati": Mladić iz Subotice najbolji pekar u Srbiji

Pekari, naročito oni dobri, danas su u Srbiji sve više traženi, a i zarada je u ovom poslu dobra.

Izvor: Poslovi.infostud.com

"Hleb će se uvek kupovati": Mladić iz Subotice najbolji pekar u Srbiji
Kitreel/Shutterstock

Podeli:

Zato Marjan Katančić, učenik trećeg razreda Hemijsko-tehnološke škole iz Subotice kaže da će pekarstvom, za koje se trenutno školuje, sasvim izvesno, nastaviti da se bavi.  

Ovaj mladi Subotičanin pobednik je ovogodišnjeg Republičkog takmičenja u pekarstvu, koje je ove godine održano po 22. put. Tom pobedom, Marjan je stekao titulu najboljeg mladog pekara u Srbiji, a u razgovoru za Infostud govori o takmičenju, ljubavi prema zanatu koji izučava, ali i planovima nakon školovanja.  

"Upisao sam smer za pekara jer poznajem neke bivše učenike škole, baš sa pekarskog smera. Oni sada rade u svojoj struci, zanimanje je dosta traženo i deficitarno je na tržištu. A znam da je i dobro plaćeno. Ja inače volim poslove u kojima su uposlene ruke, a obožavam i da jedem peciva", kaže sa osmehom ovogodišnji šampion u pekarstvu.

Podrška nastavnice – vetar u leđa

On kaže da na prvoj godini praktične nastave se najviše bave higijenom i sirovinama.

"I taj deo mi nije bio toliko interesantan. Tek kada smo na drugoj godini počeli ozbiljnije da radimo sa testom, da sami mesimo, oblikujemo, pratimo fermentaciju, pečemo, meni se to baš dopalo i želeo sam što više da naučim", priča Marjan za Infostud. 

Katančić je pobedio na takmičenju za najboljeg mladog pekara u konkurenciji 15 takmičara.

Na takmičenje, na kojem njegova škola tradicionalno učestvuje već godinama, prijavila ga je mentorka, odnosno profesorka praktične nastave.  

"Ispostavilo se da imam dobar osećaj za testo", kaže Marjan i pojašnjava:

"Nastavnica me je podsticala, zajedno sa drugim nastavnicima, da naučim što više. Mi u školskoj pekari imamo svu potrebnu opremu i uslove za rad. Uz to, motivisalo me je i to što mogu da steknem nova poznanstva i upoznam učenike iz drugih škola", objašnjava Marjan kako je došlo do toga da baš on predstavlja Hemijsko-tehnološku školu iz Subotice na takmičenju budućih pekara. 

Na takmičenju jaka konkurencija

On i njegovi drugari iz škole, zajedno su se pripremali. Kako kaže, u februaru su najpre imali školsko takmičenje, na kojem je pobedio, čime je stekao "ulaznicu" za takmičenje na nivou republike, na kojem učestvuju njegovi vršnjaci iz cele Srbije. Marjan je pobedio u konkurenciji 15 takmičara iz cele zemlje, a ceo proces je trajao dva dana.  

"Prvi dan se proveravaju teorijska znanja i za taj deo smo se najviše pripremali. Test je eliminacionog karaktera i predstavlja uslov za prolazak na praktični deo takmičenja. Bila je jaka konkurencija, i svi smo prošli. Nas četvoro je čak delilo prvo mesto na teorijskom delu takmičenja. Sledio je drugi deo – praktični", navodi on. 

Veliku podršku Marjanu pruža njegova mentorka Danijela Mutabdžija.

Znali su, dodaje on, da je zadatak da se napravi pletenica.  

"Takođe, imali smo i približnu recepturu u procentima, ali nismo dobili detalje, broj komada, kao ni tačne mase", objašnjava on.  

Komisija, kaže Marjan, kontroliše ceo proces, od higijene ruku i opreme, do tehnike izrade pletenice.  

"Sve je važno i sve se gleda. Da li je testo homogeno, da li se dobro deli, kako se oblikuje, da li takmičar zna da proceni vreme fermentacije, da ispeče proizvod i na kraju se ocenjuje sam proizvod – zapremina, izgled sredine testa, kao i spoljni izgled", objasnio je.  

Tvrdi da je bio siguran u sebe i opušten, i uveren je da je to uticalo na rezultat i na odluku da bude pobednik.  

"Svi mi na to takmičenje dođemo manje ili više spremni. Ono što nas razlikuje je način na koji radimo, kao i sposobnost da se snađemo, jer uslovi jesu drugačiji nego oni na koje smo navikli u školskim radionicama", kaže Marjan. 

Dobro plaćen posao, hleb će se uvek kupovati

Njegovi planovi su jasni. Nakon škole želi da ostane u pekarstvu i stekne veće iskustvo. Ponude za posao mu ne manjkaju ni sada. Kaže da već zna gde će da radi kada završi školu, ali ne želi da otkriva unapred. Voleo bi da bude vrsni buregdžija i pica majstor i da se usavrši na tom polju.  

Svestan je da posao pekara nije lak, da zahteva i noćni rad, nekada i smene od po 12 sati, jer nema dovoljno kvalifikovanih radnika na tržištu.  

"Pekarski zanat je dobro plaćen, i može fino da se zaradi, a ja stvarno volim ovaj posao. Osim toga, pekari neće biti bez posla, hleb i peciva će se uvek prodavati", rekao je Marjan.  

Za kraj razgovora, Marjan navodi da je još rano da razmišlja o sopstvenoj pekari i ulasku u preduzetničke vode, ali takvu mogućnost ne isključuje, ali kada bude imao više znanja i iskustva. 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: