Društvo 1

16.10.2024.

18:55

Đaci iz Subotice dobili besplatne udžbenike

Deci iz romskih porodica i deci koja dolaze iz socijalno ugroženih porodica grad Subotica je podelio besplatne udžbenike za srpski jezik i matematiku.

Izvor: Subotica.info

Đaci iz Subotice dobili besplatne udžbenike
Golubovy / Shutterstock.com

Podeli:

Udžbenici su nabavljeni u sklopu programa prevencije napuštanja školovanja za šta je u gradskom budžetu odvojeno milion dinara, prenosi Subotica.info.

U Subotici trenutno prema podacima kojima raspolaže Sekretarijat za društvene delatnosti grada, kao i sama romska zajednica, nastavu pohađa ukupno 779 učenika romske nacionalnosti. Podelom udžbenika obuhvaćeno je šest osnovnih škola: "Đuro Salaj", "Matko Vuković", "Sečenji Ištvan", "Jovan Jovanović Zmaj", "Vuk Karadžić" u Bajmoku kao i  "Hunjadi Janoš" u Čantaviru, koje pohađa ukupno 673 Roma, odnosno najveći broj dece iz ove nacionalne zajednice.

Pomoć u udžbenicima dobiće i mališani koji su iz socijalno ugroženih porodica, a koje nisu ispunile uslove za dobijanje pomoći od Ministarstva prosvete.

"U našoj školi uči veliki broj dece iz romskih porodica, kao i učenika iz socijalno ugroženih porodica, tako da nam je ovo zaista velika pomoć i doprinos. Oko 30 učenika dobiće udžbenike od prvog do četvrtog razreda za srpski jezik i matematiku", kaže Mimica Andrić, direktorka osnovne škole "Đuro Salaj".

Stevan Nikolić, koordinator za sprovođenje Akcionog plana uključivanja romske zajednice kaže da svake godine imaju između 740 i 780 učenika upisanih u osnovne škole.

"Ovo je velika podrška, veoma je bitno da kažemo da je obrazovni sistem otvoren da prihvati svu populaciju, i romsku zajednicu i socijalno ugrožene, i da im pruži obrazovanje. Lokalna samouprava i civilni sektor su tu da daju podršku. Mi imamo šest pedagoških asistenata za inkluziju Roma, i to su lokalni instrumenti kojima pružamo podrušku jer je veoma bitno da deca mogu da dobiju kvalitetno obrazovanje. Zalažemo se za to da deca izađu iz škole ne sa dobrom ocenom, već sa znanjem i to je dug proces", kaže Nikolić.

Grad je ove godine izdvojio milion dinara za prevenciju ranog napuštanja školovanja, što je tendencija koja je prisutna upravo u osnovnoj školi. Zbog toga su iz tog iznosa kupljeni udžbenici kako bi deca dobila besplatna učila.

"Na taj način činimo nešto što je važno, a to je da smanjimo razliku u obrazovnom sistemu i pružimo jednake šanse i mogućnosti za decu marginalizovanih grupa. Lokalna zajednica, ukoliko želi da svojim građanima obezbedi kvalitetan život, mora da učini najvažniji korak, a to je ulaganje u obrazovni sistem", rekla je Đenđi Seleši, članica Gradskog veća zadužena za oblast socijalne zaštite i zdravstva.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: