Društvo 0

14.10.2024.

17:09

Velike promene u javnom prevozu: Kupuju se novi autobusi, rekonstruiše se stanica

Grad Subotica raspisao je javni poziv za izbor koncesionara kome će na 15 godina poveriti javni gradski i prigradski prevoz, po modelu javno-privatnog partnerstva sa elementima koncesije.

Izvor: Beta

Velike promene u javnom prevozu: Kupuju se novi autobusi, rekonstruiše se stanica
Scharfsinn/Shutterstock

Podeli:

Zainteresovani za ovu koncesiju mora imati važeću licencu za domaći linijski prevoz putnika.

Potrebno je da je zainteresovani ostvario poslovni prihod od najmanje milijardu i po dinara.

Uslov je i da nije bio u gubitku u u poslednje tri finansijske godine, da je tokom perioda od najviše tri poslednje godine pre isteka roka za podnošenje ponuda obavljao usluge prevoza putnika po osnovu najmanje jednog ugovora o prevozu putnika u gradovima sa populacijom od najmanje 120.000 stanovnika u širem gradskom područiju prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, piše u pozivu.

Takođe je uslov da je u periodu od minimum 15 godina obavljao gradski i prigradski prevoz putnika, navedeno je u tom javnom pozivu.

Tu je i uslov da zapošljava 110 profesionalnih vozača D kategorije, kao i da poseduje 110 autobusa, od čega minimum 15 minibuseva, 45 solo gradskih autobusa i 50 solo autobusa – od čega najmanje 55 autobusa norme EURO 6.

Ko ispuni sve ove uslove i ispostavi najnižu ponudu dobija u koncesiju javni prevoz u Subotici na osnovu koncesionog akta koji je pre nešto više od mesec dana usvojila Skupština grada Subotica.

Uslovi iz tog akta navedeni su u konkursnoj dokumentaciji ovog tendera, a između ostalog predviđaju nabavku 55 novih savremenih autobusa, od čega polovinu njih pre zaključenja ugovora, uz rekonstrukciju autobuske stanice.

Privatnik će u gradu voziti na ukupno 11 linija, gde će u odnosu na postojeće stanje biti ukinute dve linije, dodate dve nove i biti izmenje trase i stajališta na još četiri linije.

Kao linija 5 biće uveden autobus od Malog Bajmoka, preko ulice Braće Radić do Aleksandrova, a kao linija 13 autobus od Makove Sedmice, preko Lifke do Malog Bajmoka. Ukidaju se dosadašnje linije 8a i 10, a menjaju traje i stajališta na linijama 1a, 2, 4 i 8.

Privatnik će biti taj koji će određivati cenovnik i naplaćivati karte, dok Grad zadržava kontrolu i plaća koncesionu naknadu koja je procenjena na 290 miliona dinara godišnje.

Koncesija procenjena na 4,35 milijardi dinara, a ime budućeg koncesionara, ukoliko bude zainteresovanih, biće poznato najranije 11. decembra, kada ističe rok za podnošenje ponuda.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: