Društvo 0

08.10.2024.

8:22

Ponovo postavljena bista, ali na drugoj lokaciji

Bista subotičke antifašistkinje Lole Vol danas je ponovo postavljena u Subotici, na novoj lokaciji, pored zgrade Nove opštine.

Izvor: Beta

Ponovo postavljena bista, ali na drugoj lokaciji
Brookgardener/Shutterstock

Podeli:

U pitanju je originalna replika biste subotičke vajarke Vere Gabrić Počuče, pošto je prethodna bista oskrnavljena.

Nova bista Lole Vol se nalazi pored spomen bisti subotičkih partizana oslobodilaca Lazara Nešića, Ištvana Kizura i Matka Vukovića.

Margareta Bašaragin iz Udruženja "Ženske studije i istraživanjaje" rekla je novinarima da je bista ponovo postavljena u godini kada se u Subotici obeležava 80 godina pobede nad fašizmom, a da je inicijativa za njeno ponovno postavljenje pokrenuta pre više od dve godine.

"Ova bista je tu da nas podseća na sve one napore naših prethodnika i prethodnica koji su zalaganjem, žrtvom i životima doprineli tome da mi danas živimo u miru i slobodi", navela je Bašaragin.

Konzervatorski nadzor ispred Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Subotici obavila je Maja Rakočević Cvijanov, a sredstva za rekonstrukciju obezbedilo je javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica.

Cvijanov je rekla da su krađe predmeta od bronze česte.

"Uspeli smo da za tu bistu dobijemo sredstva i rekonstruišemo je. Udruženja građana su se zalagala da se bista ipak preseli ovde da bi mogli bolje da obeležavamo sećanje na Lolu Vol i da se skloni sa mesta koje je ugroženo i koje više nije reprezentativno", navela je Rakočević Cvijanov.

Lola Vol je antifašistkinja, centralna ličnost radničkog pokreta u Subotici između dva svetska rata, zatočenica Žute kuće, a poreklom je Jevrejka iz Poljske.

Preki sud je novembra 1941. godine osudio Lolu Vol na smrt, a obešena je 18. novembra.

Sahranjena je na Jevrejskom groblju u Subotici.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: