Društvo 0

14.08.2024.

9:42

Manifestacioni turizam sve više preuzima primat u Subotici

Po zvaničnim podacima, broj dolazaka u prvoj polovini godine iznosi čak 81 hiljadu što Suboticu sa Palićem svrstava u jednu od najatraktivnijih destinacija u zemlji koja je čest izbor ne samo domaćih, već i stranih gostiju.

Izvor: Subotica.com

Manifestacioni turizam sve više preuzima primat u Subotici
Predrag Lukic/Shutterstock

Podeli:

Pored secesijske arhitekture, u Suboticu turisti hrle i zbog bogate vinske i gastro ponude, a naš grad prepoznat je i kao idelna detinacija za kongresni i manifestacioni turizam koji, čini se, poslednjih godina preuzima primat.

U prvih šest meseci tekuće godine zabeleženo je gotovo 185 hiljada noćenja. Svega četvrtina gostiju je boravila u hotelima, odnosno najveći broj turista se odlučio za noćenje u drugim smeštajnim objektima poput apartmana, vila, hostela, seoskih turističkih domaćinstava i drugo.

"Za noćenje u Subotici su tradicionalno najviše zainteresovani turisti iz inostranstva, dok na Paliću mir pronalaze pretežno domaći gosti iz većih gradova poput Beograda, Niša, Novog Sada i Kragujevca, ali i gosti iz bliskog regiona", počinje priču direktorka Turističke organizacije Subotice, Božidarka Golubović.

"Domaći gosti čine udeo od 55 odsto ostvarenih noćenja, a kada govorimo o stranim turistima najviše ih dolazi iz susedne Mađarske. Međutim, ne smemo zanemariti ni broj turista iz Nemačke, Rusije, Turske, a sve više imamo poseta iz Poljske, Austrije, Rumunije, Češke, Italije, Španije, Francuske, kao i Kine. Turisti iz Kine su veoma zainteresovani za obilaske našeg grada, najviše im se dopada arhitektura. Secesijski stil je nešto sa čime se oduševljavaju", rekla je Golubović.

Prosečan boravak turista u našem gradu je tri dana, dalje navode iz Turističke organizacije Subotice.

"Dakle, u pitanju su kraći odmori, a mi ćemo se truditi da što duže zadržimo turiste. Mislimo da je to moguće obogaćivanjem turističke ponude, uvezivanjem sa našim atraktivnim lokacijama, a tu pre svega mislim na Palić, novootvoreni akva-park, Zoo vrt koji će zahvaljujući učešću u velikom evropskom projektu imati nekih novina. Mi smo takođe partneri na tom projektu i pred nama je bio zadatak da osmislimo novi turistički proizvod, a to će biti porodični turizam. Čitav projekat će se bazirati na decu i porodice i tu vidimo veliku šansu da naš grad predstavimo i kao destinaciju idealnu za porodične odmore", najavljuje Golubović.

Osim po arhitektonskim biserima, kvalitetnim vinima sa peska, odličnoj rakiji i domaćim gastronomskim specijalitetima, naš grad iz godine u godinu je sve poznatiji i po brojnim festivalima sa kvalitetnim i raznolikim sadržajem zahvaljujući čemu manifestacioni turizam polako, ali sigurno preuzima primat.

"Manifestacije koje privlače najveći broj posetilaca ne samo iz drugih gradova, već i iz regiona su definitivno Prvomajski uranak i Festival evropskog filma Palić koji ima sjajan program i zbog kog se turisti odlučuju da ostanu koji dan duže. Tu su neizostavni Interetno festival, Dužijanca i Zavičajni dani, kao i nadolazeći Dan grada koji će i ove godine imati bogat kulturno-umetnički, zabavni, kao i sportski program. Turisti nas već zovu i raspituju se oko učešća na Subotičkom polumaratonu, a interesovanje iskazuju i za ovogodišnji kulturni i zabavni program u okviru proslave Dana grada. Kada su u pitanju manifestacije koje privlače turiste, svakako ne smemo zaboraviti ni Berbanske dane, Winterfest, Summer3p, Festival mlade rakije... Manifestacioni turizam sve više preuzima primat, naročito u ovim letnjim mesecima koji obiluju manifestacijama i festivalima", dodaje sagovornica.

"Subotica je poznata kao dobar domaćin i mislim da se to vidi i po broju turista koji sve više dolaze i u organizovanim grupama", zaključila je Golubović.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: