Društvo 1

12.07.2024.

9:38

Jedina fabrika ovakvog tipa u Evropi se nalazi u Subotici FOTO

Jedina fabrika u Evropi koja se bavi proizvodnjom LFP (litijum, gvožđe, fosfatnih) baterija nalazi se u Subotici.

Izvor: Tanjug

Jedina fabrika ovakvog tipa u Evropi se nalazi u Subotici FOTO
TANJUG/EPS/DANILO MIJATOVIĆ

Podeli:

Nju je danas obišao generalni direktor Elektroprivrede Srbije  Dušan Živković i istakao da će za buduću proizvodnju velikih baterijskih skladišta biti potrebne dodatne količine električne energije iz obnovljivih izvora i da je zadatak EPS-a da ih obezbedi.

"Sa predstavnicima kompanije razgovarao sam o mogućnostima za saradnju pre svega u kontekstu budućeg razvoja Elektroprivrede Srbije kroz projekte obnovljivih izvora energije i potrebe za obezbeđivanjem skladišta zelene energije. Takođe, kompanijama poput ElevenEs da bi bile održive u procesu proizvodnje baterija potrebna je zelena energija, i tu je ključna uloga EPS-a", rekao je Živković nakon obilaska pogona, saopštio je EPS.

Direktor kompanije ElevenEs Nemanja Mikać naglasio je da se LFP baterije između ostalog koriste i za vetroelektrane i solarne parkove.

"Baterije koje proizvodimo najviše se koriste u industriji automobila i za  skladištenje stacionarnih sistema energije, kao što su vetroparkovi i solarne elektrane, ali u domaćinstvima. Saradnja sa Elektroprivredom Srbije moguća je na više nivoa, a prvi se odnosi na sisteme za skladištenje energije u vetroparkovima i solarnim elektranama", rekao je Mikać.

Istakao je da će ElevenEs razvojem proizvodnje biti jedan od najvećih potrošača električne energije, te da očekuje da sva energija koju oni koriste dolazi iz obnovljivih izvora.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: