Društvo 0

08.07.2024.

21:46

U srednje škole upisano 1.316 učenika: Medicinska najpopularnija

Najbolji procenat upisa u subotičkim srednjim školama nakon prvog upisnog kruga ima Srednja medicinska škola, u kojoj su ostala svega tri slobodna od ponuđenih 168 mesta.

Izvor: Magločistač

U srednje škole upisano 1.316 učenika: Medicinska najpopularnija
Shutterstock/milatas

Podeli:

Subotičke srednje škole upisale su u prvom upisnom krugu ukupno 1.316 đaka na 1.612 ponuđenih mesta, 15 manje nego prošle godine, čime je nastavljen trend pada budućih srednjoškolaca u poslednjih pet od šest posmatranih godina.

Najbolji procenat upisa ostvaren je na profilima na srpskom nastavnom jeziku – 88.46 procenata, zatim na hrvatskom – 78.57 procenata, dok je procenat upisa na mađarskom nastavnom jeziku ostvaren na nivou od 71.28 procenata.

Posmatrano po broju odeljenja, sve subotičke srednje škole upisaće jednak broj kao i prošle godine – 34 na srpskom, 22 na mađarskom i 3 na hrvatskom jeziku.

Pored Medicinske, gde je procenat upisa gotovo stopostotan, u preostalim srednjim školama procenat upisa u prvom krugu u odnosu na plan iznosi 87,24 procenata u Ekonomskoj srednjoj školi, 86,02 odsto u Gimnaziji, 80,61 odsto u Tehničkoj školi “Ivan Sarić”, 75 odsto u Gimnaziji za talentovane učenike “Deže Kostolanji”, 73,77 u Politehničkoj i 73 odsto u Hemijsko-tehnološkoj školi.

U Srednjoj medicinskoj školi, popunjena su sva mesta na profilima medicinske sestre, osim tri slobodna mesta na mađarskom nastavnom jeziku, kao i farmaceutskog i fizioterapeutskog tehničara, tako da je ova škola upisala 165 od planiranih 168 učenika – za 14 više nego prošle godine.

U Ekonomskoj srednjoj školi, sva mesta su popunjena na pozicijama ekonomskog i turističkoj tehničara, konobara i kuvara na srpskom jeziku, na istom nastavnom jeziku ostala su tri slobodna mesta na poziciji komercijaliste, dok su 22 slobodna mesta na pomenutim zanimanjima na mađarskom nastavnom jeziku.

Tako je Srednju Ekonomsku školu upisao 171 učenik od ponuđenih 196 mesta. Isto kao prošle godine.

U Gimnaziji su u prvom upisnom krugu popunjena sva mesta na društveno-jezičkom i sportskom smeru na srpskom jeziku, dok je na prirodno-matematičkom ostalo osam slobodnih mesta. Što se tiče mađarskog nastavnog jezika, slobodno je osam mesta na prirodno-matematičkom, 10 na društveno-jezičkom, odnosno 12 mesta na opštem smeru na hrvatskom nastavnom jeziku.

Tako će u novu školsku godinu Gimnazija ući sa novih 234 od potencijalna 272 đaka. Odnosno 23 manje nego prošle godine.

Tehnička škola “Ivan Sarić” popunila je kvote na zanimanjima Elektrotehničar informacionih tehnologija, na srpskom i mađarskom nastavnom jeziku, Tehničar mehatronike je popunjen na srpskom, a upražnjeno je šest mesta na mađarskom jeziku.

Što se ostalih zanimanja tiče, na srpskom nastavnom jeziku popunjena su sva mesta na Tehničaru drumskog saobraćaja, Vozača motornih vozila i Tehničara za logistiku i špediciju. Na mađarskom nastavnom jeziku popunjena su sva mesta na profilima Mehaničara motornih vozila i Tehničara drumskog saobraćaja.

Što se tiče srpskog nastavnog jezika, u ovoj školi je slobodno 14 mesta na profilu Tehničar telekomunikacionih tehnologija, 4 na poziciji bravara-zavarivača, 7 na poziciji Industrijskog tehničara, 10 na poziciji Tehničara za kompjutersko upravljanje CNC mašinama.

Na mađarskom nastavnom jeziku, slobodno je ostalo 13 mesta kod Elektrotehničara računara, 6 kod Tehničara mehatronike, 9 kod Tehničara za kompjutersko upravljanje CNC mašinama, dok je na poziciji Bravar-zavarivač na mađarskom jeziku samo jedan učenik podneo prijavu, a upražnjeno je ostalo 13 od 14 ponuđenih mesta.

Ukupno, Tehnička škola “Ivan Sarić” upisala je u prvom krugu 316 od ponuđena 392 mesta. Šest manje nego prošle godine.

Gimnazija za talentovane učenike “Deže Kostolanji”, u kojoj se nastava odvija isključivo na mađarskom jeziku, upisala je 66 od planiranih 88 učenika, sedam manje nego prošle godine, pa je preostalo 6 slobodnih mesta na sportskom smeru, 3 na smeru scenske audio-vizuelne umetnosti, 8 na smeru filoloških nauka – engleski i 5 na smeru filoloških nauka – nemački jezik.

Politehnička škola popunila je sva mesta na smerovima Arhitektonski tehničar, Tehničar za dizajn enterijera, Likovni tehničar i Tehničar za digitalnu grafiku, sve na srpskom nastavnom jeziku. Na srpskom jeziku ostalo je 7 slobodnih mesta na profilu Operatera osnovnih građevinskih radova, tri na Operateru za izradu nameštaja i Dekorateru zidnih površina, 20 na poziciji Tehničara tehnologije drveta i oblikovanja nameštaja.

Na mađarskom jeziku, 9 mesta je slobodno na poziciji Rukovaoca građevinskom mehanizacijom, jedno na Podlagaču obloga, a 15 na Arhitektonskom tehničaru. Na hrvatskom nastavnom jeziku slobodno je 6 mesta na Tehničaru multimedija.

U celini, Politehnička škola upisala je u prvom krugu 180 učenika na 244 ponuđena mesta – 12 više nego prošle godine.

U Hemijsko-tehnološkoj školi, popunjena su sva mesta na profilima Veterinarski tehničar i Tehničar za operativnu forenziku, na srpskom nastavnom jeziku. Na istom nastavnom jeziku slobodno je ostalo 9 mesta na prehrambeno-biološkom tehničaru, 8 na Poslastičaru i po 6 na Tehničaru-modelaru i Tehničaru za hemijsku i farmaceutsku tehnologiju.

Što se mađarskog nastavnog jezika tiče, 13 mesta je slobodno na poziciji Poslastičara, 19 na Tehničaru – modelaru i 7 na Tehničaru za operativnu forenziku.

Hemijsko-tehnološka škola je tako upisala 184 od ponuđena 252 mesta – 5 manje u odnosu na prošlu godinu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: