Društvo 0

11.06.2024.

9:06

Rekonstruiše se Zoo vrt na Paliću: Evo šta će sve da se gradi

Zoološki vrt Palić je u saradnji sa Zoo-vrtom iz Osijeka konkurisao i dobio sredstva preko IPA projekta, preko kojeg će ove dve ustanove dobiti po približno pola miliona evra.

Izvor: Subotica.com

Rekonstruiše se Zoo vrt na Paliću: Evo šta će sve da se gradi
Nikolina Mrakovic/Shutterstock.com

Podeli:

Budući da je to jedna vrsta "ogledalo" projekta, oba zoo-vrta gradiće slične objekte, a to dečje igralište, interaktivni "baby zoo" kao i učionica na otvorenom. Partneri na projektu su turističke organizacije Subotice i Osijeka, prenosi Subotica.com.

Ukupna vrednost projekta je 1,3 miliona evra, od čega će po pola miliona biti upotrebljeno za izgradnju objekata, dok će ostatak biti usmeren na promotivne aktivnosti, edukacije i razmenu zaposlenih. Prvo na listi za renoviranje našlo se dečje igralište, na kome su stasale generacije, ali kome je radni vek, evidentno, završen.

"Novo igralište biće izgrađeno u skaldu sa svim propisima, naravno, ali ono što je zanimljivo, osmišljeno je tako da sprave za igranje budu u obliku životinja, odnosno da doprinesu prepoznatljivosti lokacije. Kada se deca fotografišu, da roditelji mogu brzo da prepoznaju taj ambijent", ističe Sonja Mandić, direktor Zoološkog vrta Palić.

Stari prostor za patuljaste koze dobiće novu namenu, na njemu će biti otvoren prvi interaktivni objekat u okviru koga će posetioci imati priliku da ostvare neposredan kontakt sa životinjama.

"To je objekat pod nazivom "baby zoo" u čiju volijeru će posetioci moći da uđu i borave u njoj. U prisustvu timaritelja, moći će da pomaze i nahrane životinje. Prvenstveno planiramo da tamo budu neke od autohtonih vrsta koje su tipične za ovo podneblje, a to su koze, ovce i druge domaće životinje, zatim zečevi, morsko prase. U jednom delu, u senzornim kutijama, povremeno će se naći i egzotične vrste, koje će izlagati timaritelji. To su različite vrste zmija, paukova, guštera, koje su do sada deca mogla da vide u okviru specijalizovanih radionica", kaže sagovornica.

Treći objekat koji će u okviru ovog značajnog projekta zasijati u novom ruhu je stari vidikovac koji se nalazi pored volijera za lame. On će biti adaptiran i opremljen savremenom opremom koja će moći da se koristi i na otvorenom.

"U pitanju je objekat pod radnim nazivom "Učionica na otvorenom", koji će biti rekosnstruisan i za koji će biti nabavljena oprema. To su profesionalni stojeći dvogledi sa kojih će moći da se posmatra okolina, s obzirom na to da se nalazimo na zaštićenom području prirode, i da smo tokom prošle godine počeli da obeležavamo na informativnim tablama i zaštićene vrste koje nisu deo zbirke zoo-vrta, ali se u prirodi, u našem zoo-vrtu mogu videti, posetioci ih i na ovaj način mogu posmatrati. Tamo će biti i uređaj za projekciju predavanja na otvorenom, kao i određeni broj profesionalnih mikroskopa koji se mogu koristiti kao mobilni mikroskopi", objašnjava Mandić.

Početak radova očekuje se nakon završetka letnje sezone, odnosno ne pre oktobra, dok je završetak planiran za proleće naredne godine.

"S obzirom na prirodu radova, mislimo da je moguće završiti konstrukcijski deo do početka sledeće sezone, tako da u martu, aprilu, budu otvoreni i igralište i "baby zoo". Ovo je zaista značajna stvar i zbog unapređivanja saradnje sa Zoološkom vrtom iz Osijeka, sa kojim smo i ranije imali izuzetnu saradnju, a s ovim će samo biti bolja, budući da ćemo tokom gotovo dvogodišnje realizacije zajedno nastupati na sajmovima turizma i praviti prezentacije", zaključuje Mandić.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Servisne informacije

Ovi delovi Beograda ostaju bez vode ceo dan

Zbog stavljanja u funkciju novopoloženog cevovoda na opštini Savski venac, u četvrtak, 19. septembra, od 8 do 22 sata bez vode će ostati potrošači u Ulici Sanje Živanovića, od Ruske do Brzakove, saopštavaju iz JKP-a "Beogradski vodovod i kanalizacija”.

21:15

18.9.2024.

1 d

Podeli: