Društvo 0

25.10.2024.

12:51

"Srem klob kob fest" u Šidu

Tradicionalna gastronomsko turistička manifestacija "Srem klob kob fest" počinje danas u 17h u Slovačkom domu u Šidu, a program se nastavlja i sutra, do večernjih sati, u Slovačkom parku u Šidu.

Izvor: eKapija

"Srem klob kob fest" u Šidu
Oleka_Chile/Shutterstock

Podeli:

U celodnevnom programu je predviđeno takmičenje u brzoj obradi mesa i takmičenje u pravljenju sveže sremske kobasice, kao i brzom jedenju kobasica, a sve će začiniti i koncert tamburaškog orkestra.

Cilj ove manifestacije je da neguje multietičnost, multikulturalnost, suživot i toleranciju na teritoriji opštine Šid, a kako na svojoj internet stranici navodi Turistička organizacija Srbije, u ovoj manifestaciji učestvuju predstavnici Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Rumunije, Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Prvi dan je rezervisan za Međunarodnu konferenciju autohtonih domaćih kobasica srednje Evrope, u kojoj će biti održano nekoliko panela, kao što su: uloga manifestacija, sajmova i događaja u očuvanju domaće kobasičarske proizvodnje, kao i kako možemo brendirati regiju kroz domaće autohtone proizvode i gastronomiju.

Predavači će biti iz Hrvatske, Slovačke, Slovenije i Srbije, a među njima su dr sc. Dubravko Viduč, predsednik Evropskog saveza salamara i kobasičara i udruge Zlatna Šajba Samobor, dr sc. Mario Bratulić, načelnik Opštine Sveti Petar u Šumi i pomoćnik ministrice poljoprivrede u Vladi Republike Hrvatske.

Za subotu, sa početkom od 11 h, najavljeno je svečano otvaranje manifestacije, nakon slede takmičenja u brzoj obradi mesa, u pravljenju sveže sremske kobasice i u brzom jedenju kobasica. U 17 h sledi proglašenje pobednika, a nakon toga koncert tamburaškog orkestra.
 

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: