Društvo 1

23.10.2024.

17:11

Za mesec dana prvi putnici: Uspešno testiranje pruge Novi Sad-Subotica

Brzim vozom od Novog Sada do Subotice prvi putnici imaće priliku da se provozaju za mesec dana, odnosno od 24. novembra.

Izvor: RTV/Anđelka Mijailović

Za mesec dana prvi putnici: Uspešno testiranje pruge Novi Sad-Subotica
Shutterstock/DeStefano

Podeli:

Sva neophodna testiranja, koja su obavile Nemačka železnica i Železnice Srbije, završena su i pruga je potpuno bezbedna za vožnju, istakla je direktorka Infrastukture železnice Srbije, Jelena Tanasković.

"Brza pruga funkcioniše i mogu da kažem slobodno da je ona u ovom trenutku već spremna za puštanje, ali je nemoguće pustiti je bez svih bezbednosnih sertifikata, kao i svih dozvola koje su neophodne, da bude usaglašeno sa svim našim zakonima. Sve tehničke i bezbednosne provere su završene, ali da bi pruga bila puštena u rad, neophodno je i da dokumentacija bude kompletirana. Važno je istaći da su svi standardi, kako bezbednosni tako i ekološki prilikom izgradnje pruge ispoštovani", kaže Tanasković.

Radovi na deonicama pruge u Mađarskoj još traju i prema rečima nadležnih iz Železnice Mađarske do kraja sledeće godine, moći će direktno da se putuje od Beograda do Budimpešte. Dok se to ne realizuje, od Subotice do Segedina voz saobraća pet puta dnevno, a na relaciji Segedin–Budimpešta svakih sat vremena, tako da će se od kraja novembra, uz presedanje, ipak moći vozom do prestonice Mađarske.

Pruga od Novog Sada do Subotice duga je 108,4 kilometara, a putovanje njome, kako ističe Tanasković, trajaće 46 minuta što je za desetak minuta više nego na deonici Prokop-Novi Sad.

"Sve nove pruge koje radimo su elektrificirane što znači da su potpuno ekološke, a to je ono što zastupa Evropa. Ova pruga ima ugrađen sistem bezbednosti koji je najviši evropski nivo bezbednosti, kao i deonica od Beograda do Novog Sada", ukazala je Tanasković.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Gradi se stanična zgrada na novoj BAS stanici

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda objavila je javni poziv za izgradnju stanične zgrade u okviru kompleksa nove autobuske stanice u Bloku 42 na Novom Beogradu, a ponude se mogu poslati do 22. novembra.

8:20

22.10.2024.

1 d

Podeli: