Društvo 0

24.10.2024.

8:36

Apsolutna transformacija prostora u ovom novosadskom naselju

Grad Novi Sad oglasio je rani javni uvid u konceptualni okvir izmena i dopuna Plana detaljne regulacije dela Salajke severno od Partizanske ulice.

Izvor: eKapija/D.A.

Apsolutna transformacija prostora u ovom novosadskom naselju
Shutterstock/Veronika Kovalenko

Podeli:

Izmenama i dopunama, kako se može videti u dokumentaciji, obuhvaćen je prostor od oko 6,44 hektara. Obuhvaćeni prostor nalazi se u Šajkaškoj ulici, u delu Salajke u kome je, kako se ističe, počela značajna transformacija prostora iz porodičnog stanovanja u opštegradske centre sa pratećim sadržajima.

Ovaj prostor planiraće se, kako se dodaje, za kompleks Tehničke škole "Pavle Savić", dečju ustanovu, merno-regulacionu stanicu i opštegradski centar.

Prostor koji je obuhvaćen planom predstavlja deo šireg gradskog područja, tj. deo naselja Salajka koji zajedno sa Podbarom jedna od najstarijih četvrti grada.

Na području koje će biti obuhvaćeno planom, u središnjem delu Šajkaške ulice, nalazi se upravo kompleks škole "Pavle Savić". Uz Šajkašku, sa istočne strane školskog kompleksa, nalaze se objekti porodičnog stanovanja sa poslovnim sadržajima.

"Postojeći objekti koji se nalaze u dnu parcela svojim gabaritom ušli su u deo kompleksa škole, zbog čega je potrebno korigovati regulacionu liniju između kompleksa škole i planiranog opštegradskog centra", ističe se u dokumentaciji.

Kada je reč o prostoru između Šajkaške, Temerinske i Teodora Mandića, tu se uglavnom nalaze kuće, a manjim delom višeporodični noviji objekti. Na uglu Temerinske i Šajkaške postoji kompleks sa industrijskim objektima nekadašnjeg mlina koji se delimično koriste u poslovne svrhe. Većina objekata na u ovom delu je devastirana i dotrajala, a na pojedinim je došlo i do urušavanja krovne konstrukcije, napominje se u dokumentaciji.

"Cilj izrade plana je utvrđivanje položaja regulacione linije jugoistočne granice kompleksa škole i parcela namenjenih opštegradskom centru, kao i usklađivanje sa faktičkim stanjem na terenu, kako bi se stvorili uslovi za dalju realizaciju planiranih sadržaja u okviru kompleksa škole", naglašava se u dokumentaciji.

Kako se ističe, tek predstoji utvrđivanje položaja javnih površina u odnosu na ostale, kao preparcelacija zemljišta za opštegradski centar.

Južno od kompleksa škole u planu su sadržaji namenjeni opštegradskom centru, a planirana spratnost objekata je do P+2.

Na uglu Temerinske i Šajkaške je, za razliku od ostalog dela obuhvaćenog planom, dozvoljena gradnja do šest spratova. U okviru zona opštegradskog centra planiraju se sadržaji iz domena poslovanja, trgovine, uslužnog zanatstva, kao i savremeni kancelarijski prostori i različite vrste poslovanja.

Stanovanje je mogući sadržaj centra.

Rani javni uvid u konceptualni okvir izmena plana može da se pogleda do 5. novembra, do kada je moguće i poslati primedbe i komentare.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: