Društvo 0

15.10.2024.

13:54

Počela rekonstrukcija jednog od simbola Novog Sada

Obnova tornja sa satom na Petrovaradinskoj tvrđavi počela je u ponedeljak, 14. oktobra.

Izvor: 021.rs

Počela rekonstrukcija jednog od simbola Novog Sada
Zdravko Ciric/Shutterstock.com

Podeli:

Kako je saopštio Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, na tornju na gornjem Ludvigovom bastionu trenutno se saniraju posledice nastale u velikom nevremenu koje je zahvatilo Novi Sad u julu prošle godine, prenosi 021.rs.

Radovi podrazumevaju delimično malterisanje svih oštećenih malterskih površina na spoljašnjim i unutrašnjim zidovima tornja, kao i kompletnu obnovu uvučenih profila venaca i oštećenih elemenata krovne konstrukcije.

Kompletno će se menjati kapa tornja novim bakarnim limom, budući da je izuzetno oštećena. U potpunosti će se farbati i malterske površine.

Od konzervatorsko-restauratorskih radova planirana je restauracija drvenih dvokrilnih šalukatri, kao i ulaznih jednokrilnih vrata i okolne niske gvozdene ograde.

Zavod navodi da će posebna pažnja biti posvećena restauraciji i konzervaciji zatega, nosača i drugih elemenata od gvožđa u unutrašnjosti tornja, brojčaniku i kazaljkama na satu, kao i izradi novog pozlaćenog dekorativnog vrha koji se sastoji od nosećeg koplja, jabuke, oznaka strana sveta, vetrokaza i vrha u obliku srca.

"Originalni, stari delovi dekorativnog vrha biće očišćeni i konzervirani prema pravilima struke i nalaziće se u nadležnoj muzejskoj ustanovi, Muzeju grada Novog Sada", saopštili su iz Zavoda.

Ove obimne radove obavljaće grupa izvođača koja je posao dobila pregovaračkim postupkom. Firme "Ornament-Investinženjering", "Niković Company" i "Vortex Universal" će za građevinske i konzervatorske radove dobiti ukupno oko 8,9 miliona dinara, sa PDV-om.

Većinu, čak 98 odsto poslova, obavljaće beogradska firma "Ornament-Investinženjering" koja je dobijala razne poslove rekonstrukcije kulturnih dobara širom Vojvodine i Srbije.

Ugovorom je predviđeno da radovi traju 150 radnih dana, odnosno pet meseci.

Većina konzervatorskih aktivnosti biće prethodno obavljena u radionicama, izvan gradilišta, dok će na lice mesta biti montirani kada svi pripremni i zanatsko-građevinski radovi budu okončani.

Podsetimo, toranj sa satom pretrpeo je veliku štetu tokom superćelijskih oluja 19. i 21. jula prošle godine. Poslednji put je obnovljen 2013. godine, a 2016. godine su automatizovani satni mehanizam i zvonik, a rađeni su i drugi radovi.

Tokom protekla skoro tri veka postojanja ovaj simbol Novog Sada, koji je Petrovaradinskoj tvrđavi poklonila carica Marija Terezija oko 1750. godine pošto je donet iz Alzasa u Francuskoj, više puta je obnavljan zbog oluja i udara gromova, ali i ljudske nebrige i ratova.

Poznat je i kao "Pijani sat" pošto mala kazaljka pokazuje minute, a velika sate, jer je prvenstvena namena bila da lađari na Dunavu iz daljine vide koliko je sati.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: