Društvo 0

06.10.2024.

8:28

Grad dobija novi vrtić: Biće mesta za 80 mališana

Grad Novi Sad uskoro će dobiti modernu predškolsku ustanovu pod nazivom “Vackor,” zahvaljujući obnovi objekta Mađar so.

Izvor: B92.net

Grad dobija novi vrtić: Biće mesta za 80 mališana
M-Production/Shutterstock

Podeli:

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas, potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za obrazovanje Robert Otot, narodni poslanik Balint Pastor i predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Arpad Fremond posetili su preduzeće za Novinsko-izdavačku delatnost "Mađar so" u kom se završavaju radovi na renoviranju i rekonstrukciji u okviru kojeg će pored muzeja štampe i drugih društvenih sadržaja, biti otvoreno i odeljenje Mađarske predškolske ustanove i vežbaone iz Subotice "Vackor".

"Ovo je prelep objekat i drago mi je da imamo novi vrtić u gradu, i samo neka bude što više dece. Obišli smo dvorište, sobe za mališane i saznali da će vrtić moći da upiše 80 dece, a kao Grad, gledaćemo da pomognemo. Inače, Novi Sad je prvi uveo besplatan boravak za decu u državnim vrtićima, a ima ih 17 368. Na mesečnom nivou izdvajamo 13.000 i 16.000 dinara za  3.800 dece čiji boravak u privatnim vrtićima subvencionišemo. To pokazuje snagu budžeta Grada i stav da su deca najveće bogatstvo. Imamo vrhunsku saradnju sa Nacinalnim savetom mađarske nacionalne manjine", rekao je gradonačelnik.

"Prošle godine smo Ištvan Pastor i ja otvarali rekonstruisani objekat Mađarskog kulturnog centra "Petefi Šandor" a za te radove Grad je izdvojio 120 miliona dinara. Mađari čine ukupan kolorit Novog Sada zajedno sa svim ostalim nacionalnim zajednicama", istakao je nakon obilaska Milan Đurić i dodao da  je uloga "Mađar soa", kao jedinog dnevnog lista u Vojvodini na mađarskom jeziku, veoma važna, čestitajući im važan jubilej, odnosno 80 godina postojanja.

U renoviranoj zgradi "Mađar so-a", prema rečima Balinta Pastora, biće i novi sadržaji kao što su multi-funkcionalna sala, muzej novina i štamparstva i kafić. Kako je naveo, taj projekat je bio vizija Ištvana Pastora. Vredan je 4,5 miliona evra, tri četvrtine sredstva izdvojila je Vlada Mađarske, dok je ostatak finansirala Autonomna Pokrajina Vojvodina.

Kako je naglasio predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas "Mađar so" je koheziona snaga zajednice, te da je i ovaj projekat, koji oplemenjuje život ljudi u Novom Sadu, dokaz za to. Narodni poslanik Balint Pastor zaključio je da se i na realizaciji ovog projekta jasno vidi koliko uspešno sarađuju Srbi i Mađari, odnosno države Srbija i Mađarska, što podrazumeva lokalne i pokrajinske organe.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: