Društvo 0

16.09.2024.

11:38

Prete li poplave Novom Sadu?

Republički hidrometeorološki zavod objavio je da je vodostaj Dunava u porastu i da će se taj trend nastaviti u narednih nekoliko dana.

Izvor: 021.rs

Prete li poplave Novom Sadu?
Aleksei Riazantsev/Shutterstock

Podeli:

To je i dalje nizak nivo, s obzirom na to da se redovna odbrana od poplava proglašava kada vodostaj pređe 450 centimetara, a granica vanredne odbrane od poplava je 700 centimetara.

Kada je u junu ove godine proglašena granica redovne odbrane od poplava, Dunav u Novom Sadu je bio na nešto više od 560 centimetara, a plaže Štrand, Oficirac i drugi delovi obale bili su pod vodom. Voda nije poplavila objekte u nebranjenim zonama na Kamenjaru i drugim delovima obale.

Rast nivoa Dunava očekivan je i celim tokom kroz Vojvodinu. U Bezdanu je trenutno reka na 159 centimetara, a očekuje se da će u četvrtak preći granicu redovne odbrane od poplava (500 centimetara). Prognoza je da će do tada kod Apatina Dunav biti na 592 centimetara, a kod Bačke Palanke 320 centimetara.

Rašće i vodostaj Save kod Sremske Mitrovice, ali neće dostići granicu redovne odbrane od poplava.

Zbog poplava širom Evrope i rasta vodostaja na teritoriji Vojvodine Pokrajinski štab za vanredne situacije održao je juče, 15. septembra, vanrednu sednicu na kojoj je usvojen izveštaj Javnog vodoprivrednog preduzeća "Vode Vojvodine" o trenutnom stanju vodotokova na teritoriji AP Vojvodine, s obzirom na povećan vodostaj Dunava u zemljama u okruženju.

Ocenjeno je da JVP "Vode Vojvodine" i vodoprivredna preduzeća u lokalnim samoupravama raspolažu sa dovoljno ljudstva i opreme, te da su u svakom momentu spremni da deluju ukoliko dođe do opasnosti od poplava na teritoriji naše države.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: