Društvo 0

05.09.2024.

8:01

"Eksplodirale" kirije u ovom gradu

Potražnja za zakupom stanova u univerzitetskim centrima značajno je porasla kako se bliži početak nove akademske godine.

Izvor: novosti/E.B.T.

"Eksplodirale" kirije u ovom gradu
Shutterstock/carballo

Podeli:

Studenti će sada morati da izdvoje više novca, jer su cene kirije više nego lane u istom periodu, a očekuje se da će tokom septembra dodatno da skoče.

Prema podacima specijalizovanog sajta za nekretnine "4zida", u Beogradu i Novom Sadu prosečan zakup stanova poskupeo je za oko sedam odsto, u Nišu za pet, a u Kragujevcu za oko 10 odsto.

"Studentski život najviše košta u Beogradu gde je cena garsonjere u proseku oko 300 evra, za jednosoban stan je potrebno izdvojiti 390 evra, jednoiposoban 470, a za stanove većih struktura od 680 do više od 1.500 evra", kaže za "Novosti" Aleksandra Mihajlović sa sajta "4zida".

"Novi Sad se po visini cena sve više približava prestonici i ovde za garsonjeru student treba da izdvoji mesečno oko 270 evra. Onima koji budu pohađali fakultet u Nišu samo za stan biće potrebno oko 220, a u Kragujevcu 175 evra. Kirija će koštati najmanje studente u Subotici, gde je mesečni zakup garsonjere oko 170 evra".

Cene se razlikuju u zavisnosti od lokacije, kvadrature i opremljenosti nekretnine. Govoreći o zakupu stanova u nekim od najpopularnijih beogradskih naselja zbog blizine fakulteta Mihajlovićeva kaže da studenti Mašinskog i Elektrotehničkog uglavnom traže smeštaj u okolini Vukovog spomenika.

"Garsonjere u obližnjim zgradama u ovom delu grada sada u proseku koštaju oko 400 evra" navodi naša sagovornica.

"Prosečna cena jednoiposobnih stanova je oko 600, a dvosobnih oko 680 evra".

Takođe se, kako dodaje, traže i garsonjere na Voždovcu u okolini Fakulteta organizacionih nauka, Saobraćajnog i Fakulteta političkih nauka, gde se iznajmljuju po ceni od oko 300 evra, dok se stanovi veće kvadrature kreću od 350 do 750 evra.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: