Društvo 0

04.09.2024.

8:09

Novi Sad dobija Pametni eko park

Iz namere da se obeleži tragedija u bivšoj diskoteci Kontrast (Contrast) u Novom Sadu, u kojoj je 2012. godine poginulo šest mladića i devojaka, proistekla je ideja o kreiranju Pametnog eko parka Mladosti.

Izvor: eKapija/A.K.

Novi Sad dobija Pametni eko park
Irma eyewink/Shutterstock

Podeli:

Reč je o parceli na uglu Partizanske ulice i Sentandrejskog puta, koja zauzima površinu površinu od 0,45 hektara, prenosi eKapija.

Planira se mesto okupljanja mladih i mesto sećanja na tragično nastradale mlade ljude. Pored osnovnih sadržaja (staze, urbani mobilijar, rasveta, zelenilo i dr.) planira se mogućnost dislociranja i trajnog smeštanja postojećeg spomen obeležja "Stepenice koje ne vode nikuda" sa Sentandrejskog puta na trajnu lokaciju u okviru parka, uz odgovarajuće uređenje.

Korak bliže izgradnji je rešenje koje je donela Vlada Srbije, kojim se utvrđuje se javni interes za eksproprijaciju nepokretnosti - zemljišta i objekata na zemljištu.

Najmanje 50% ove površine mora biti pod zelenilom, od čega 60% treba da bude pod krošnjama visoke i srednje visoke lišćarske i četinarske vegetacije. Kompletnu parkovsku površinu treba da prožima sistem pešačkih komunikacija koji će povezivati sve delove parka.

Sve staze treba da prate drvoredi od visoke lišćarske vegetacije, a po rubnim delovima neophodno je formirati zaštitni pojas od visoke i srednje visoke vegetacije u kombinaciji sa žbunastim vrstama, kako bi se prostor izolovao od okolnih namena (najpre od dve veoma frekventne saobraćajnice koje su u neposrednom okruženju).

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: