Društvo 2

22.08.2024.

20:11

Da li je voda u Novom Sadu bezbedna za piće? VIDEO

Voda koja stiže do domova u Novom Sadu sadrži jednu vrstu parazita, poznatiju kao valjkasti crvi. To nije prvi put da se uočava ovakva promena u vodi na teritoriji Vojvodine.

Izvor: B92.net/TV Prva

Da li je voda u Novom Sadu bezbedna za piće? VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Informacija da se određena količina valjkastih crva nalazi u vodi uznemirila je i zabrinula Novosađane.

Širim masama nije poznat pojam nematoda pa se postavlja pitanje odakle su ovi paraziti u vodi i kakva je to vrsta.

"Jako su brojne, žive u različitim staništima, ima ih u zemljištu, u vodi, u vodenom ulju. Mnoge su paraziti, neke su paraziti ljudi, domaćih životinja, recimo poznate su trihinela na primer koje izaziva opasnu bolest. Zatim neki crveni paraziti, dečija glista, čovečija glista", rekao je Željko Tomanović, biolog.

Novosađani, bez brige: Oglasio se Grad

Pojava ovih parazita u vodi nije uobičajena i prema rečima biologa strah ljudi je svakako opravdan. Ono što brine građane je da li je konzumiranje vode opasno i može li izazvati neku infekciju.

"Kao građani smo uvek zabrinuti, ali nadležni su tu da daju obaveštenja i da deluju tako da umire građane, a ne da jedna institucija kaže nema ništa, sutradan druga kaže ima i onda to jednostavno izaziva nepoverenje. Video sam neku izjavu zvaničnika tamo da nema povećanog broja crevnih infekcija i da je to argument da je voda ispravna za piće, ali kažem verovatno se radi o vrstama koje su neuhranjujuće za ljude, ali bez obzira na to ne bi trebale da budu u vodi", rekao je Tomanović.

I tokom ovih dana vršenja analize, voda za piće postavljena je u centru grada i na taj način ona je lako dostupna svima.

Iako prema rečima nadležnih u Novom Sadu nema mesta panici i kažu da je voda ispravna za piće, na pitanja da li je voda bezbedna za građane kao i da li su urađene sve potrebne analize, dobijen je odgovor od "Vodovoda", do duše samo u vidu mejla, da kompletne i detaljne analize Instituta za javno zdravlje i dalje traju.

Opširnije pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Izvor: Prva

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: