Društvo 1

01.08.2024.

11:20

Novi Sad prvi u Srbiji po broju izdatih građevinskih dozvola

Najveći broj dozvola za gradnju prošle godine izdato je u Novom Sadu gde je rešeno 15.325 zahteva, sledi Kragujevac sa oko 5.500, i Niš sa približno 4.300 rešenih zahteva, saopštili su iz NALED-a.

Izvor: eKapija

Novi Sad prvi u Srbiji po broju izdatih građevinskih dozvola
Shutterstock/Aleksandar Todorovic

Podeli:

Dodaju da je u Srbiji prošle godine podneto ukupno 148.907 zahteva za gradnju, a porast u broju izdatih dozvola zabeležen je u svim krajevima, prenosi eKapija.

"Ipak, lokalne samouprave koje poseduju certifikat o povoljnom poslovnom okruženju (BFC) ili su u procesu certifikacije izdale su čak četiri puta više dozvola i to za duplo kraće vreme", govori nova statistika NALED-a, prema podacima APR-a i Centralne evidencije objedinjene procedure (CEOP).

Kako se navodi, dok prosečna opština izda oko 600 dozvola za gradnju godišnje, gradovi i opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem u proseku izdaju oko 2.400.

"S druge strane, BFC certifikat je značio i manjim sredinama i opštinama za privlačenje investitora, što pokazuje i broj izdatih lokacijskih uslova koji su se u 2023. godini gotovo udvostručili u odnosu na prethodnu godinu u mestima kao što su Lapovo, Paraćin i Ćuprija", navode.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Servisne informacije

Ovi delovi Beograda ostaju bez vode ceo dan

Zbog stavljanja u funkciju novopoloženog cevovoda na opštini Savski venac, u četvrtak, 19. septembra, od 8 do 22 sata bez vode će ostati potrošači u Ulici Sanje Živanovića, od Ruske do Brzakove, saopštavaju iz JKP-a "Beogradski vodovod i kanalizacija”.

21:15

18.9.2024.

1 d

Podeli: