Društvo 0

06.07.2024.

15:24

Novi Sad dobio svetsko priznanje

Nakon prestižnih titula i priznanja, poput Evropske prestonice kulture, Nagrade za najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, liste Unesco kreativnih gradova, stigla je još jedna sjajna vest na ponos svih Novosađana.

Izvor: B92.net

Novi Sad dobio svetsko priznanje
Aleksandr Medvedkov/Shutterstock

Podeli:

Ovog puta, Novi Sad je osvojio specijalno priznanje za poduhvat kakav je napravljen na polju obnove ugroženog kulturnog nasleđa – Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, Almaškog kraja, Distrikta i Mreže kulturnih stanica, navodi se na Instagram profilu samonovisad.

Aplikaciju je činilo predstavljanje tri načela regeneracije urbanog nasleđa, koja su definisana u Strategiji razvoja kulture grada od 2016. do 2026. godine, a to su decentralizacija, participacija i demokratizacija.

Decentralizacija se odnosi na četiri celine ugroženog urbanog nasleđa, a to su Podgrađe, Almaški kraj, Distrikt i Mreža kulturnih stanica. Participacija uključuje dijalog sa komšijama i stanarima, sa stručnjacima i građanima, dok je demokratizacija obuhvatila umetničke konkurse za jačanje lokalne scene.

Novi Sad je prepoznat među čak 87 gradova koji su se kandidovali za "Međunarodnu nagradu UCLG – Meksiko Siti – Kultura 21", prestižnu svetsku nagradu za održivost kulture u ukupnom razvoju grada.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Samo Novi Sad (@samonovisad)

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: