Društvo 1

25.06.2024.

11:50

Novi članovi stada bizona: Tajfun i Tatrenka VIDEO

Stado bizona u Nacionalnom parku Fruška gora postalo je bogatije za dva nova člana - mužjaka po imenu Tajfun i ženku Tatrenku.

Izvor: B92.net/TV Prva

Novi članovi stada bizona: Tajfun i Tatrenka VIDEO
PrintScreen/ TV Prva Video

Podeli:

Ta imena su već imali pre nego što su došli u Srbiju, tako da građani ovoga puta nisu imali tu mogućnost da biraju imena, ali svakako mislim da možemo da se složimo da su zaista lepa imena za dva bizona.

Inače, oni su stigli iz Češke i trenutno se nalaze u karantinu, tako da građani još uvek, nažalost, nemaju tu opciju da dođu da ih posete i da ih vide, ali moći će za otprilike 15 dana, kada se završava taj period karantina, moći će da dođu na Frušku goru da ih vide i da se možda fotografišu sa njima.

"Nama su stigla dva bizona iz Češke, radi se o mužjaku Tajfunu i ženka Tatrenka. Projekat se rodio negde između 2016. i 17. godine, kada su nas posetili stručnjaci za bizone iz Poljske i Španije, kada su obišli područje Nacionalnog parka Fruška Gora, utvrdili da je ono izuzetno pogodno za razvoj i uzgoj i zaštitu bizona. Utvrđeno je da su bizoni teritorijom Fruške gore i ovim delom Balkana gazdovali i šetali slobodno pre nešto više od 200 godina, a populacija bizona 2003. godine je činila u celoj Evropi samo 1.800 komada, sada ih je nešto više preko 6.000 i mi smo deo tog širokog evropskog projekta za širenje areala bizona, njegovo rasprostranjenje, povećanje biodiverziteta", kazao je Dragan Vidović iz Nacionalnog parka Fruška Gora.

Opširnije o ovoj temi pogledajte u video-prilogu Prve TV:

Izvor: Prva

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Servisne informacije

Ovi delovi Beograda ostaju bez vode ceo dan

Zbog stavljanja u funkciju novopoloženog cevovoda na opštini Savski venac, u četvrtak, 19. septembra, od 8 do 22 sata bez vode će ostati potrošači u Ulici Sanje Živanovića, od Ruske do Brzakove, saopštavaju iz JKP-a "Beogradski vodovod i kanalizacija”.

21:15

18.9.2024.

1 d

Podeli: