Društvo 0

20.06.2024.

10:46

Novosađani, važan apel: Pakleno je; Postavljene cisterne po gradu VIDEO

Jutarnja temperatura u Novom Sadu bila je čak 23 stepena, dok će maksimalna temperatura u toku dana biti 35 stepeni.

Izvor: B92.net/TV Prva

Novosađani, važan apel: Pakleno je; Postavljene cisterne po gradu VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

I zbog tih visokih temperatura, kako bi mogli u svakom trenutku da se osveže, postavljene su dve cisterne sa vodom u gradu, jedna je u samom centru grada, dok se druga cisterna nalazi ispred Futoške pijace.

Pored ovih cisterni mogu da se osveže i na Štrandu. To je omiljena novosadska plaža i svaki dan Štrand poseti oko 5.000 građana.

Počela je sezona kupanja i na otvorenom bazenu u Spensu, dok će drugi otvoreni bazen na Sajmištu biti otvoren do kraja meseca.

Takođe, apeluje se na građane da racionalno koriste vodu.

"Na vreme smo se pripremili za letnju sezonu, no apel je uvek na snazitokom faktički cele godine, ne samo tokom letnjeg perioda. Šta on konkretno znači? Kada kažemo da apelujemo na racionalno i namensko potrošnje u gradske, odnosno pijeće vode, mi pre svega mislimo da se koristi za onu njenu osnovnu namenu, a to je higijena, ishrana, sanitarne potrebe, kuvanje i piće, a ne za zalivanje bašta, za navodnjavanje, za punjenje bazena i svemu tome slično se stavlja", rekla je Borislava Latinović, iz JKP "Vodovod i kanalizacija".

"To su prosto neki klasični primeri neracionalne potrošnje vode i uprkos brojnim apelima i dalje su prisutni, dalje su evidentni, tako da još jednom ćemo posvetiti da je ovaj resurs iscrpan, iako je Novi Sad faktički bogat u smislu da imamo tri izvorišta vode i dalje bi negde trebali da posvetimo malo više pažnje u smislu da vodu koristimo racionalno i namenski", dodala je Latinović.

"Ono što je prva i najvažnija stvar jeste da se adekvatno hidriramo, znači uvek da nosimo flašicu vode sa sobom i ako ne osećamo žeđ. Ono što nije preporučivo jeste da se konzumiraju alkohol, kofein ili neka slatka gazirana pića jer to može da pospeši dehidrataciju takođe. Treba izbegavati period između 10 i 17 časa kad je najveća temperatura i kada je UV zračenje visoko. Takođe treba nositi laganu odeću, prozirnu od prirodnih materijala, dugih rukava tako da na taj način zaštitimo našu kožu, zaštita za oči u vidu naočara, naravno zaštita glave u smislu nekog šešira ili kačketa i naravno mazanje kreme sa zaštitnim faktorom", rekao je dr Dragan Bjelić, iz Organizacije za traganje i spasavanje Srbije.

Kako navodi dr Bjelić, bitno je da se razlikuje sunčanica od toplotnog udara i da se prepoznaju neki osnovni i prvi znaci sunčanice poput glavobolje, mučnine, zujanju ušima, dezorijentisanosti.

"Ukoliko se javi povraćanje i mučnina, neophodno je da se pozove hitna medicinska pomoć", zaključio je.

Još najnovijih informacija pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Izvor: Prva tv

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: