Društvo 0

14.06.2024.

15:51

Evo kada počinje sanacija klizišta u Kameničkom parku

Sanacija klizišta u Kameničkom parku počeće naredne nedelje, a procenjena vrednost radova je 15 miliona dinara.

Izvor: 021.rs

Evo kada počinje sanacija klizišta u Kameničkom parku
Shutterstock/Veronika Kovalenko

Podeli:

Podsetimo da je deo ovog gradskog parka zbog aktiviranog klizišta zatvoren već tri meseca. Klističke je nastalo tako što su se dva izvora natapanjem zemljišta ujedinila i dovele do nestabilnosti i pomeranjem tla.

Kako se navodi u saopštenju Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, obilaskom lokaliteta je utvrđeno da na ovom području ima još desetak novih vodenih izdana.

Klizište se nalazi neposredno ispod Univerziteta Edukons i Sportskog centra "Memento mori MMA" u Sremskoj Kamenici, odnosno ispod pešačke staze koja od ovih objekata vodi ka Mostu slobode.

"Predstojeći radovi će podrazumevati izradu drenažnog rova duž podnožja padine u Kameničkom parku, koji će služiti za odvođenje vode sa lociranih mesta nakupljanja ka Dunavu", navodi se u saopštenju Gradske uprave.

U pronalaženju najpraktičnijeg rešenja učestvovali su predstavnici više gradskih službi, a same radove će, u okviru redovnog održavanja, izvoditi Vodoprivredno društvo "Šajkaška" i JKP "Put", uz stručni nadzor Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije.

Kako je ustanovljeno početkom marta ove godine, oba klizišta bila su dužine od oko 80 metara, širine oko 50 i visine između 20 i 30 metara, od gornje pešačke staze koja vodi od Univerziteta do Mosta sloboda, pa sve do staze u Kameničkom parku. N

akon inspekcijskih i stručnih nadzora, ovaj deo zvanično je zatvoren za posetioce 9. marta ove godine. Klizište je u stanju mirovanja, a na ovoj lokaciji je u granicama zaštićenog prirodnog dobra došlo do oštećenja, ugrožavanja i delom uništenja vegetacije.

Deo problema klizišta upravo je bio i kompleks zgrada izgrađen uz glavni put u Sremskoj Kamenici.
Prema izveštaju stručnog nadzora Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode od 8. februara ove godine do kog je 021.rs došao, za opasnost od aktiviranja klizišta znalo se još 2021. godine.

Kako piše u izveštaju od 8. februara u koji je 021.rs imao uvid, stambene zgrade, objekti Univerziteta Educons u Sremskoj Kamenici i drugi objekti sa okolnim popločanim površinama iznad parka prirode imaju ispuste kojim se atmosferske padavine slivaju niz padinu i potpomažu procese erozije.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

Horor u Nišu: Ćerka ubila oca

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je policija u Nišu uhapsila je D.M. zbog osnovane sumnje da je ubila svog oca.

21:03

16.10.2024.

1 d

Podeli: