Društvo 0

10.06.2024.

10:00

Novom Sadu prete poplave VIDEO

Prethodnih dana najavljivan je rast vodostaja Dunava, a prognoze su i da će reka poplaviti delove nekoliko naselja u Novom Sadu.

Izvor: B92.net/TV Prva

Novom Sadu prete poplave VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Vodostaj Dunava trenutno iznosi 434 centimetara.

"Svedoci smo da u zadnjih desetak dana nakon obilnijih padavina koje su bile u slivu Dunava, pre svega u Bavarskoj, u Nemačkoj i kroz Mađarsku došlo je do naglog skoka nivoa vode u tom delu. Sada taj talas praktično danas na sutra, odnosno ponedeljak na utorak će ući kod Bezdana u Srbiju, onaj najviši deo talasa i on će se kretati do Novog Sada otprilike nekih četiri, pet dana, tako da ga očekujemo bliže vikendu", rekao je Božidar Beloš, iz JVP "Vode Vojvodine".

"Ne očekujemo, odnosno prognoze koje smo do sada imali su bile nešto jače, znači predviđale su nešto povećane nivoe kod Novog Sada, blizu 550 centimetara. Zadnja dva dana su prognoze ublažene, biće negde između 450 i 500, što znači redovna odbrana za ovu deonicu koja je proglašena još u petak, pošto obično to uradimo dan, dva unapred, da bi se izvršile pripreme", dodao je.

Grad Novi Sad spreman da reaguje

Kako navodi Beloš, nema razloga za brigu.

"I za deonicu Bezdan i Apatin su isto tako proglašene mere redovne odbrane da bismo što pre sagledali situaciju na terenu, kao i u Novom Sadu. Znači biće poplavljeni nebranjeni delovi reke, znači između korita i nasipa, to su pre svega vikend naselja, pojedina koja su niža, eventualno špic Ribarskog ostrva je isto nešto niži ovde u Novom Sadu, obalni delovi Štranda, ovde Kej, šetališna zona, tako da ne očekuje se ništa što ne bi trebalo da bude poplavljeno, a ovo je takva sudbina da bude poplavljeno", objasnio je Beloš.

Opširnije pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Izvor: Prva tv

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: