Petak, 04.11.2022.

10:34

Turbo kružni tok uskoro u Novom Sadu – poznata lokacija i kako će funkcionisati

Novi Sad bi uskoro trebao da dobije kružni tok na uglu Fruškogorske ulice i Bulevara cara Lazara, a koji će biti građen po uzoru na "turbo kružni tok" razvijen u Holandiji.

Izvor: NS Uživo

Turbo kružni tok uskoro u Novom Sadu – poznata lokacija i kako će funkcionisati
Foto: MPPhotograph/Shutterstock

Naime, ideja o tome da se ova raskrsnica kod Spensa i Univerziteta u Novom Sadu rekonstruiše i postane kružna, kako bi se ubrzao saobraćaj, postoji dugo, a sada je ova ideja došla na red jer su Grad Novi Sad i AP Vojvodina zajedno izdvojili novac, prenosi NS uživo.

Jedna od prednosti "turbo" kružnih raskrsnica je ta što se ne zahteva od vozača da se prestrojavaju unutar same raskrsnice. Umesto toga, vozači svoj pravac biraju pre nego što pristupe kružnom toku. Pre same raskrsnice, ali i u samom kružnom toku, signalizacijom je naznačeno kojom trakom se vozilo kreće od trenutka ulaska u kružni tok, pa sve do njegovog napuštanja.

Ova vrsta kružnog toka razvijena je u Holandiji 2000. godine.

Nova raskrsnica bi bila takozvana "turbo kružna raskrsnica", bez denivelisanog pravca na Bulevaru cara Lazara, što bi ubrzalo protok vozila, jer više ne bi bilo semafora.

Gradnja bi trebalo da počne uskoro, jer je raspisan tender za izbor izvođača radova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Gradi se stanična zgrada na novoj BAS stanici

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda objavila je javni poziv za izgradnju stanične zgrade u okviru kompleksa nove autobuske stanice u Bloku 42 na Novom Beogradu, a ponude se mogu poslati do 22. novembra.

8:20

22.10.2024.

1 d

Podeli: