Servisne informacije 0

11.09.2024.

19:49

Situacija na Ibru stabilizovana: Reka ponovo teče

Situacija na reci Ibar se stabilizovala i voda u delovima u kojima je nedavno presušila ponovo teče, rekao je ribočuvar Muzafer Hot.

Izvor: Sandžak Press

Situacija na Ibru stabilizovana: Reka ponovo teče
RINA

Podeli:

On je naglasio da nivo vode još uvek nije zadovoljavajući te da je "potpuno neverovatno da se korito reke napuni nakon samo jedne kiše".

"Zaista je nesvakidašnja situacija da se ovako brzo normalizuje stanje i da se napune pojedini virovi koji imaju dubinu i do osam metara. Još uvek nije dostignut zadovoljavajući nivo vode u reci, ali obzirom da se najavljuje kiša narednih dana očekujemo potpunu normalizaciju", rekao je Hot.

Dodao je da je 90 odsto ribljeg fonda spašeno nakon akcije u kojoj su učestvovali meštani, ekološki aktivisti i brojni ribolovci iz Tutina i Novog Pazara.

"Plemenite vrste ribe poput pastrmke, lipljana, mladice kojih najviše ima u Ibru osećaju kada voda pada i same se povlače u dubinu tražeći spas. Zahvaljujući akciji naših građana, ribolovaca i gorske službe spašavali smo ribe i prebacivali ih na mesta gde voda normalno teče", naveo je Hot.

On je naglasio da reka Ibar nije zagađena, ali da ljudi svojim nesavesnim ponašanjem u velikoj meri narušavaju njeno stanje.

Prema njegovim rečima, slična situacija da reka Ibar presuši, desila se i 2009. godine.

Dug sušni period doveo je do toga da je tokom prošle nedelje Ibar u blizini granice Srbije i Crne gore presušio, što je ugrozilo rečni eko sistem.

Podeli:

Tagovi

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: