Društvo 0

03.10.2024.

9:57

"Nakon 70 godina, ugledali su svetlost dana": Završena prva faza rekonstrukcije Novopazarske tvrđave FOTO

Nakon 70 godina, objekti severna tabije Novopazarske tvrđave ugledali su svetlost dana, poručio je član Gradskog veća grada Novog Pazara, Ensar Škrijelj, nakon obilaska radova.

Izvor: B92.net

"Nakon 70 godina, ugledali su svetlost dana": Završena prva faza rekonstrukcije Novopazarske tvrđave FOTO
Grad Novi Pazar

Podeli:

Okončana je prva faza rekonstrukcije, revitalizacije i statičke sanacije severne tabije na kojoj se nalaze Kula džephana, Baruthana i Zindan, saopštava Grad Novi Pazar.

"Ovim su se stekli uslovi da u narednom periodu nastavimo sa drugom fazom projekta, za šta su odobrena sredstva od strane Ministarstva turizma i omladine, i izdata je građevinska dozvola. Ovim šaljemo poruku da li smo i koliko zainteresovani za očuvanje istorijskih spomenika", istakao je škrijelj, podsećajući da su u protekle tri godine na ovom lokaliteti vršena istraživanja.

"Došli smo do saznanja tada da je uz kulu postojao prvi odbrambeni zid, sagrađen u 17. veku, pa je znatno stariji od ovih zidina, nastalih čitav jedan vek kasnije.Takodje otkriveni su temelji kasarne Sultan Abdul Aziza na čijim temeljima je sagradjena gradska biblioteka ", rekao je Ensar Škrijelj.

Ukupna vrednost radova na tvrđavi je 24 miliona dinara. Sem resornog ministatstva i lokalne samouprave poršku realizaciji pružila je Turistička organizacija Novi Pazar.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: