Društvo 0

17.09.2024.

10:03

Arheološka istraživanja u Novom Pazaru: Pravi se 3D karta VIDEO

Arheolozi iz Novog Pazara i Sarajeva zajedno rade na očuvanju starih nadgrobih spomenika na groblju Gazilar.

Izvor: B92.net/TV Prva

Arheološka istraživanja u Novom Pazaru: Pravi se 3D karta VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Javno komunalno preduzeće "Gradska čistoća" koje upravlja grobljima u Novom Pazaru angažovalo se na uređivanju gradskih grobalja zajedno sa drugim javnim preduzećima,  međutim ovog puta angažovali su i arheologe muzeja "Ras" iz ovog grada, ali i arheologe iz Sarajeva.

Oni rade na očuvanju nišana, to su nadgobni spomenici na islamskom groblju Gazilar i stari su i nekoliko vekova, ima onih iz Osmanlijskog perioda, a kako kažu ovo je veoma važan posao jer su to spomenici koji svedoče o jednom vremenu. 

"Pravićemo jednu 3D kartu na kojoj će se tačno pokazati parcele gde su stari mezorovi, a i na kojima ćemo za svaki mezar imati tačno georeferenciranu tačku sa tačnim geodeskim podacima gde se oni nalaze. Na taj način nadamo se da ćemo sprečiti da se mezorovi raznose, da se skidaju, da se lome", rekao je Faruk Suljević, direktor JKP "Gradska čistoća".

Kako navodi Suljević, u toku je druga faza radova, a nadaju se da će već krajem godine imati kompletiranu kartu sa tačno ucrtanim svim podacima.

"Vi možete na osnovu ovih nišana, na osnovu spomeničnog nasleđa ustanoviti kakav je tad trenutak bio, znači mi ovde imamo 18. stoleće gde oni gledaju na grad, imamo kraj i početak 19. stoleća kod Urbeta i preko puta, imamo i nekoliko važnih ličnosti koje se nalaze u tom delu. Imamo činjenicu da u jednom prostoru imate, na primer ako imate mnogo veći broj muškaraca nego žena, može se ustanoviti da je otprilike tad bio rat, ako imate veliki broj dece, onda se pretpostavlja da je tada bilo bolesti, ako imate ukrašene i raskošne nišane, znate da je bilo bogato vreme", rekao je Mustafa Baltić, arheolog muzeja "Ras".

Opširnije pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Izvor: prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: